Bästa stormköket

Bästa stormköket

Foto: Shutterstock
Se videon från Testfaktas test av stormkök.

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Testfakta har jämfört åtta camping- och friluftskök.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Published: 19 Nov, 2017

I 72 timmar, tre dygn, vill myndigheterna att vi ska kunna klara oss själva vid en kris, som till exempel ett större strömavbrott. Att kunna värma vatten och laga mat är en viktig del i det. Men för den som ska köpa ett portabelt kök att ha i beredskap finns det många saker att tänka på.

Innan du slår till bör du fundera på om du vill kunna använda ditt kök när det inte är strömavbrott, och i så fall hur. Behöver köket vara lätt? Vill du till exempel kunna ta det med på fjällvandringen, eller kommer du aldrig bära det längre än till balkongen?  Vilket typ av bränsle passar bäst för dina behov? (se faktaruta).

[PDF]

Favoriten i Testfaktas användartest är det klassiska stormköket från Trangia. Till det finns både sprit och gasbrännare, och skaffar man sig båda två kan man dra nytta av båda bränsletypernas fördelar. Snabbast koktid i testet har Primus Essential, som också är mycket lätt att använda. Men det lämnar mindre valmöjligheter – här är gas det enda alternativet.

Det enda av köken som enligt instruktionsboken är godkänt för användning inomhus är campingköket Bright Spark. Men det förekommer förstås att människor använder även de andra sprit- och gaseldade köken inomhus, i nödfall.

MSB skriver i sin information om hemberedskap att det då är viktigt att placera köket på ett plant, icke brännbart underlag, att stänga av fläkten och sörja för god ventilation i rummet.

– Vid förbränningen bildas kolmonoxid. Men är man i ett någorlunda stort rum är risken för att kolmonoxidhalterna ska bli skadliga mycket liten, säger Lars Synnerholm, sakkunnig på MSB.

Han bedömer inte heller att det är någon stor risk att bränslebehållare ska fatta eld om man använder dem rätt.
– Men man ska alltid följa tillverkarens instruktioner, och vara ute om det står det, säger han.

Två kök i jämförelsen sticker ut: Det ena är Biolite Camptove 2 som eldas med organiskt material, som pinnar kottar eller pellets. Man gör eld i en behållare av rostfritt stål och ställer kastrullen ovanpå. Energin från elden tas till vara och laddar upp ett batteri, som sedan kan ladda din telefon eller en medföljande lampa. Idén känns både kul och smart och funkar faktiskt, även om det krävs en del pyssel och blir mycket rök.

Primus Omnifuel skiljer ut sig på ett annat sätt. Det kan drivas av antingen gas, bensin, diesel, fotogen eller till och med flygbränsle. Bra för den som vill vara beredd på allt eller planerar långa resor och tuffa expeditioner, men lite mer krävande att hantera.

Sämst av köken i jämförelsen är Julas Kayoba spritkök. Det är billigt och fungerar, men konstruktionen gör det ostadigt och kastrullen blir extremt sotig.

Så gjorde vi jämförelsen
Vi monterade och tände köken enligt instruktionerna och mätte sedan hur lång tid det tog att koka upp en liter kallt vatten. Vid kokningen användes lättviktskärl i aluminium (tillhörande sort för de kök där kärl ingick).
Som bränsle i spritköken användes röd etanol.
Till gas/gasolköken har vi använt den gas som rekommenderades av tillverkaren/återförsäljaren.
Köken har bedömts utifrån kriterierna kvalitet, funktion och hanterbarhet.

 

 

Vilket bränsle ska jag välja?

För de flesta står valet mellan gas och sprit, eftersom det är vanligast. Fördelen med gas framför sprit är att uppvärmningstiden blir snabbare, att kastrullerna inte sotas, att det inte finns risk förr illaluktande spill, och att det är lättare att bara använda exakt så mycket bränsle som behövs. Nackdelen är att gas inte fungerar när det är riktigt kallt ute. I takt med att temperaturen sjunker blir uppvärmningstiden längre. Vid runt -10 grader kan det ta stopp. Sprit påverkas inte av kyla på samma sätt.

Aluminiumgrytor eller ej?

Aluminium är lätt samtidigt som det leder värme bra, och är därför ett klassiskt material i friluftskökens grytor. Men vid tillagning av sura livsmedel kan aluminium från grytan gå över till maten. Livsmedelsverkets råd är generellt att inte tillreda sur mat, till exempel tomatsås, i sådana kärl.
– Men när det gäller friluftskök som bara används någon gång ibland behöver man inte oroa sig, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.
Vill man vara extra försiktig, eller om man använder köket väldigt ofta finns det friluftskök med kastruller med teflonbeläggning där maten inte kommer i direktkontakt med aluminiumet.
Livsmedelsverket tittar just nu på hur mycket aluminium som går över till maten och gör en bedömning av riskerna.

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.