Bästa och sämsta kaffet längs vägarna

Bästa och sämsta kaffet längs vägarna

Testfakta testar take away kaffe.
Testfakta har låtit kaffekännarna Henrik Sandén och Linnéa Vannesjö blindtesta kaffet hos olika mackar och snabbmatskedjor. Testarna kördes runt i en husbil med väl förtäckta fönster. Foto: Ola Jacobsen.
Testfakta testar take away kaffe.
En kopp av varje sort hälldes på flaska och skickades till laboratoriet för att analysera koffeinhalten. Foto: Ola Jacobsen.
Laboratorietest

En kaffe eller två längs vägen kan vara ett måste för att klara semesterns långa bilresor. Men var smakar kaffet bäst? Och var får du mest koffein? Testfakta har svaret.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Published: 16 Jul, 2017

Mackar och snabbmatskedjor är smidiga stopp för den som kör långt i sommar. För den kaffesugna kan det verka lovande – så gott som alla kedjor lovar numera kaffe av prima kvalitet på nymalda bönor. Men det är långt ifrån alla som lyckas.

Testfakta har låtit två erkända kaffeexperter blindtesta kaffet på sju olika mackar och snabbmatskedjor. Vi köpte mellanstora koppar med vanligt svart kaffe. I de flesta fall blev testarna inte alls imponerande.

– Nymalet är ingen garanti för att det är gott, säger Linnéa Vannesjö, svensk baristamästare 2015.

Henrik Sandén, kaffeinköpare och tidigare svensk mästare i kaffeprovning håller med.

– Flera av kopparna vi testade är för tunna och blaskiga, och i flera fall är bönorna för kraftigt rostade, säger Henrik Sandén.

En kopp skiljde dock ut sig som klart bättre än de andra, och det visade sig vara kaffet från OKQ8.

– Det hade mycket av de positiva egenskaper man vill ha hos ett kaffe: Det var välbryggt, inte tunt, det fanns en fyllighet och ganska mycket sötma, och det fanns några tydliga smaker, som toner av choklad och en viss bärighet. Faktiskt riktigt trevligt, säger Henrik Sandén.

På andra plats kommer kaffet från Mc Donalds, men det får bara nästan godkänt.

Allra sämst betyg får kaffet från Max.

– Helt odrickbart, säger Linnea Vannesjö

– Det är väldigt mörkt rostat, man har rostat bort alla kaffets ursprungliga smaker och kvar finns bara beska och vatten, säger Henrik Sandén.

I samtliga koppar finns det enligt testarna oönskade bismaker, och inte ens vinnarkoppen är perfekt.

– Där finns en smutsig eftersmak som ligger och stör. Troligen beror det på att maskinen inte är ordentligt rengjord, säger Linnéa Vannesjö.

Förutom kaffets smak mättes också koffeinhalten i de olika kopparna. Mest koffein har Kaffet från Max och Preem, som innehåller 710 milligram per liter. Lägst koffeinhalt uppmättes i kaffet från Burger King, bara 480 mg per liter.

– Det kan bero på flera saker, som hur mycket kaffe som använts vid bryggningen eller på bönorna.

Hur det kan det då komma sig att det är så stora skillnader i smak?

Det är många faktorer som spelar in, menar Henrik Sandén

– Först behövs bönor av hög kvalitet. De ska sedan rostas lagom mörkt för att få fram bönornas unika smaker. Sedan behöver kaffet också doseras rätt och bryggas i rätt temperatur under en tillräckligt lång tid.

Att göra godare kaffe är långt ifrån någon omöjlighet för vägställena, men det skulle troligen kosta kedjorna mer pengar.

– Jag tror att om man ställer in maskinerna att använda lite mer kaffe per deciliter vatten så skulle flera koppar bli godare. Bytte man kaffebönorna till lite högre kvalitet skulle det bli ännu godare.

 

Fakta om testet

- Testfakta har låtit två testare, Linnéa Vannesjö och Henrik Sandén, smaktesta kaffe från sju olika kedjor – fyra bensinmackar och tre snabbmatsrestauranger. Testet utfördes som blindtes

- Testarna satt i en husbil med väl förtäckta fönster och visste inte var bilen stannade.

- Vi varje stopp inhandlades en mellanstor kaffe, utan mjölk eller socker. Det vanliga kaffet uppgavs vara färskmalet på alla ställen utom Shell/7-Eleven, där det färskmalda kaffet såldes under namnet Americano ( vanligt kaffe fast färskmalet enligt expediten.) För att göra jämförelsen så rättvis som möjligt inhandlades där den sorten.

- När kaffet serverades till testarna var kopparna väl maskerade.

- Till grund för smakbedömningen låg flera parametrar: Smak, doft, munkänsla, sötma, syrlighet, eftersmak samt styrka och felsmaker.

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.