Det handlar om Överskottsbolaget och restauranggrossisten Martin Olsson vars handskar innehåller höga halter av ftalaten DEHP. Ämnet finns med med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen och är förbjudet i barnvårdsprodukter. I Överskottsbolagets handskar hittades hela 27 procent DEHP.
– Enligt lag måste företag som säljer varor som innehåller mer än 0,1 viktprocent av ett särskilt farligt ämne informera eventuella företagskunder om innehållet och kunna upplysa konsumenter som frågar. Vi kommer nu kontakta företagen för att ta reda på om informationsplikten har följts, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Men ni stoppar inte försäljningen av handskarna?
– Nej, enligt våra riskbedömare är användningen av handskarna troligen inte skadlig i sig. Däremot bidrar de till den allmänna exponeringen av ftalater, säger Frida Ramström.
I myndighetens bedömning har man däremot inte tittat på risken att ftalaterna sprider sig till livsmedel. Engångshandskar i vinyl är vanliga inom livsmedelsindustrin och tidigare forskning har visat att ftalater kan migrera över till livsmedel.
– Det är Livsmedelsverkets bord, säger Frida Ramström.
Testfakta har försökt få en kommentar från Livsmedelsverket utan framgång.
Tidigare har myndigheten inte velat kommentera resultaten i Testfaktas test eftersom analysen, enligt dem, inte säger något om hur mycket ftalater som går över i maten. Livsmedelsverket gör heller inga egna kontroller av vinylhandskar. I stället hänvisar man till att det är företagen själva som ska garantera att handskarna uppfyller kraven för livsmedelshantering.
Av fjorton undersökta fabrikat i Testfaktas test är nio märkta med gaffel och glas-symbolen som garanterar att produkten är lämplig för livsmedelshantering. Sju av dessa innehåller höga eller mycket höga halter av ftalater.
Läs hela testet av vinylhandskar här.