Forskare oense om socker som biföda

Forskare oense om socker som biföda

Socker kan göra bin sjuka och bidra till bidöden, menade biodlare och forskare i en tidigare artikel från Testfakta. Men uttalandena får kritik från annat forskarhåll. – Påståendena saknar vetenskaplig grund, hävdar Ingemar Fries, professor i biodling.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Published: 4 Aug, 2016

Kan socker som vinterföda istället för honung göra att bin får sämre motståndskraft mot sjukdomar och därför bidra till bidöden? Ja, menar bland andra forskaren Tobias Olofsson, som intervjuades i en artikel från Testfakta i juli. Olofsson är doktor i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom upptäckten av en rad unika mjölksyrabakterier hos bin.

– Binas bakterier producerar mängder av antibiotikaliknande substanser. Det är deras naturliga skydd mot oönskade mikroorganismer och sjukdomar. Men när bina får äta bordssocker hela vintern kan inte dessa bakterier leva, och bina kan inte skydda sig själva, förklarade Tobias Olofsson i artikeln.

Men Ingemar Fries, professor emeritus i biodling vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är mycket kritisk:

– Påståendena saknar vetenskaplig grund. Det finns inga belägg för att det skulle vara skadligt att för bisamhällen att utfodras med socker, säger han.

– Det är olyckligt att de här uppgifterna sprids. I värsta fall kan det leda till att biodlarna fodrar för lite eller inte alls, med omfattande bidöd som följd.

Enligt Ingemar Fries omvandlas bordssockret som biodlarna fodrar med snabbt till samma sockerarter som finns i honung, genom binas tillsatser av enzymer. Enligt honom visar också beprövad erfarenhet att honung som enda eller betydande del av vinterfodret istället kan vara direkt skadligt för bina, och bör avlägsnas. Det gäller framför allt så kallad bladhonung, som innehåller utsöndringar från bladlöss.

Men Tobias Olofsson håller fast vid att det finns stora skillnader i näringsinnehåll hos bordssocker och honung, och att man i studier kunnat se att det spelar stor roll för båda bina och deras bakterier.

– Vi är på inget sätt färdiga med vår forskning men vi har vetenskapliga publikationer som visar att mjölksyrabakterierna i samarbete med bina har utvecklat en stor potential att skydda bina mot sjukdomsbakterier. Vi är övertygade i vår uppfattning om att honung är bättre vinterföda än socker, säger han.

Problemet med att det finns honung som kan vara skadlig för bina menar Tobias Olofsson att man kan lösa på annat sätt än att utfodra med socker.

– Man kan spara ramar med honung från större delen av säsongen och ge tillbaka till bina vid sommarens slut, säger han.

Tobias Olofsson tycker att biodlare ska följa Jordbruksverkets rekommendationer för ekologisk biodling.

– Där står det att det är viktigt att lämna kvar tillräckligt med honung så att bina överlever vintern, även i Sverige.

Ingemar Fries råd till biodlare är att de ska utfodra bina inför vintern, och gärna med socker. Han tycker heller inte att det finns anledning för konsumenter att välja bort honung som gjorts av bin som matats med socker.

– Men man ska välja svensk honung, av svenska bin som pollinerar svenska växter, säger han.

Läs en längre text med kritik från Ingemar Fries och bihälsokonsulent Preben Kristiansen här: PDF icon ingemar_fries_kritik.pdf

Läs Hela Tobias Olofssons svar på kritiken här: PDF icon svar_fran_tobias_olofsson.pdf

Läs Testfaktas tidigare artikel Sockerdiet kan förklara bidöd

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.