Välj rätt träningscoach till handleden

Välj rätt träningscoach till handleden

Aktivitetsarmband, pulsklocka eller smartwatch? Rätt hjälpmedel runt handleden kan sporra både soffpotatisen och elitmotionären till mer och bättre träning.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Published: 21 Mar, 2016

Mobilens träningsappar kan mycket, men att ha med sig telefonen under träningspassen är inte alltid så smidigt. Vill man ha koll på sin träning och mäta sina framsteg kan istället en träningsklocka eller aktivitetsarmband vara rätt sak att satsa på.

– Det kan vara en bra hjälp som ökar motivationen, så länge det inte blir en stressfaktor, säger Petra Kindlund, löparcoach och grundare till Run Academy.

Själv använder hon en pulsklocka som kan användas för att träna i olika pulszoner, alltså på olika nivåer i förhållande till vad hjärtat maximalt klarar av.

– För att få resultat är det bra med varierad träning. En del pass ska vara hårdare, andra måste vara lugnare. Klockan hjälper dig att hålla koll på det. Inte minst för nybörjare kan det vara en bra hjälp för att inte köra för hårt, säger Petra Kindlund.

För den som inte är intresserad av pulsträning eller kanske inte kommit igång med träningen ännu kan ett aktivitetsarmband vara en bättre idé. Bandet känner av hur du rör dig under dagen och hur många steg du tar. De dyrare tar även pulsen på handleden, och kan då säga mer om hur du ansträngt dig.

- Att mäta vilopulsen när man sover är jätteintressant, för när vilopulsen sjunker är det ett tecken på att du blir mer tränad, säger Petra Kindlund.

För den som både vill ha ett träningshjälpmedel och tillgång till mobilens övriga funktioner på handleden finns de smarta klockorna. Med rätt app kan de fungera både som aktivitetsarmband och pulsklocka.Oavsett vilken pryl du väljer att använda tycker Petra Kindlund att det är viktigt att inte fastna för mycket i siffror, data och resultat.

- En del jag möter springer och kollar på sina klockor hela tiden och glömmer att lyssna på kroppen. Men säger kroppen att benen är tunga så ska du kanske sänka tempot, även om klockan visar att pulsenär låg.

Det händer till och med att personer kommer till Petra Kindlunds pass och knappt vill vara med för att de glömt sin klocka hemma och inte kan logga sina resultat.

– Då har det gått lite väl långt. Meningen är ju att klockan ska göra det roligare och vara en hjälp, inte en begränsning eller stressfaktor. Då riskerar man att glädjen i träningen förstörs.

Olika träningshjälpmedel för handleden

Aktivitetsarmband, från ca 300 kr
För att ha på sig hela dagen och även natten om du vill. Räknar antal steg och hur mycket du rör dig. Kan visa ungefärlig kaloriförbränning och sömntimmar, och påminna om rörelse om du varit stilla för länge. Bra för dig som sitter stilla för mycket och behöver hjälp att få in mer motion i vardagen.

Aktivitetsarmband med inbyggd pulsmätare, från ca 1100 kr
Samma som ovan men mäter också pulsen på handleden. Kan därför också visa hur mycket du ansträngt dig. Ger ett mer exakt mått på kaloriförbränning. Bra för dig med viktminskning som mål, eller som är på gång med träningen och vill följa hur formen utvecklas. Sänkt vilopuls=bättre kondition! Vissa modeller har även funktioner för pulsträning (se nedan).

Pulsklocka/träningsklocka, från ca 800 kr
För dig som är igång med träningen och vill utvecklas med träning i olika pulszoner, d.v.s. på olika intensitetsnivåer i förhållande till din maxpuls. Används under träning i kombination med pulsband runt bröstkorgen. Finns från enkla till mycket avancerade varianter. Välj helst en där du kan ange dina egna pulsvärden, inte bara ålder. Finns både med och utan GPS. Vissa har möjlighet att lagra musik.

Smartwatch, från ca 1500 kronor
För dig som vill ha många av mobiltelefonens funktioner på armen och en träningsklocka i ett. Vissa har inbyggd pulsmätare, andra kan paras med pulsband runt bröstet. Har ofta appar för olika typer av träning. Kan användas både som aktivitetsarmband och enklare pulsklocka. När mobilen är i närheten kan den smarta klockan göra det mesta som telefonen kan: smsa, kolla mail m.m. Vad klockan kan på egen hand när telefonen är hemma varierar. De lite dyrare har GPS och kan lagra musik.

Bra att veta:

• För att titta på dina resultat överför du datan från handleden till mobilen eller datorn. Spara, jämför och utvärdera i tillhörande app.
De olika klocktyperna flyter i varandra, många kan lite av det mesta. Tänk efter vilka funktioner du behöver och välj en modell som prioriterar dem.
• När pulsklockorna eller aktivitetsarmbanden paras med mobilen kan de flesta signalera när du får samtal eller sms. En del har fler smartphoneliknande funktioner.
• Vill du kunna få en karta på hur du sprungit eller se höjdskillnader måste klockan vara utrustad med GPS.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.