Så maxar du ditt trådlösa nätverk

Så maxar du ditt trådlösa nätverk

Tycker du att nätverket hemma är slött? Kanske har du fått en för gammal utrustning från din bredbandsleverantör. – Vissa skickar ut utrustning som inte klarar tjänsten de erbjuder. Det är som att sälja en bil utan ratt, säger experten.

Martin Hansson
Martin Hansson Published: 7 Apr, 2015

Vi lever i det trådlösa samhället brukar det heta. Men fortfarande är många svenskar besvikna på sitt trådlösa hemmanätverk. Enligt en undersökning från 2014 ansåg närmare 50 procent att deras trådlösa nätverk är både dåliga och svåra att ställa in.

Sifforna är inget som förvånar Rickard Dahlstrand på konsumenttjänsten Bredbandskollen som drivs av .SE, stiftelsen för internetinfrastruktur.
– Det är tyvärr fortfarande många som upplever det problemet. En trådlös router ses som en konsumentprodukt som ska fungera så fort du kopplar in den. Men samtidigt är det en väldigt komplicerad apparat som påverkas av en mängd yttre omständigheter.

Det största problemet är att många fortfarande surfar på det gamla frekvensbandet 2,4 gigahertz. Här ska du inte bara samsas med resten av familjen utan även med mikrovågsugnar, trådlösa telefoner, fjärrkontroller, radiostyrda leksaker och framförallt dina grannar.
– Från min egen lägenhet kan jag komma åt minst 40 andra nätverk. Då är det inte konstigt att det går långsamt, säger Rickard Dahlstrand.

Men som tur är går utvecklingen framåt. I fjol introducerades den nya trådlösa standarden 802.11ac som använder ett annat frekvensband (5 gigahertz). Enligt Rickard Dahlström finns det egentligen inga begränsningar för hur mycket bandbredd den klarar. Dessutom är den inte lika känslig för störningar utifrån.

– Enda nackdelen är att den har kortare räckvidd och passar därför bättre i lägenheter än i större villor. Men många routrar kan använda båda frekvensbanden, vilket gör att du kan använda det snabbare i soffan och det långsammare ute på verandan eller i gästhuset.

För att kunna använda den nya standarden krävs dock att både routern och din dator har stöd för den. Har man köpt en snabb bredbandstjänst av sin leverantör bör man kunna kräva att utrustningen de skickar ut är tillräckligt ny, menar Rickard Dahlstrand.
– Vissa leverantörer skickar ut utrustning som inte klarar tjänsten de erbjuder. Att försvara sig med att den garanterade hastigheten endast gäller med sladd håller inte. Det är som att sälja en bil utan ratt. Surfa med sladd är det knappast någon som gör längre.  

– Datorn däremot är ditt eget ansvar. Men sedan ett par år tillbaka stöder de flesta datorer, telefoner och surfplattor detta.

En annan vanlig felkälla för dålig trådlös uppkoppling är routerns placering. Att gömma den i garderoben i ena ändan av hemmet är ingen bra idé. Eftersom routern är rundstrålande bör den vara placerad så centralt i hemmet som möjligt och helst ska den komma upp en bit från golvet.
– Det kan räcka att du flyttar basstationen någon halvmeter eller ändrar riktning på antennerna. Här är bredbandskollen en jättebra hjälp. För varje ny mätning du gör får du ett kvitto på om det blir bättre eller sämre.

Ibland är det huset i sig som sätter käppar i hjulet. Bor man i 70-tals-hus med armerade betongväggar eller stora villor kan man behöva ta till extra hjälp i form fler basstationer eller så kallade repeaters för att de trådlösa signalerna ska nå ut i alla rum. En repeater är en apparat som fångar upp signalerna från routern och skickar dem vidare. 
 

Fakta

Felsökning vid dålig trådlös uppkoppling (använd bredbandskollen)
 * Kontrollera så att det är det trådlösa uppkopplingen som är problemet och inte bredbandet i sig. Gör en mätning på bredbandskollen.se.
 * Se till att du har en router med den senaste standarden 802.11ac. Har du köpt en snabb bredbandstjänst kan du kräva av leverantören att routern de skickar ut klarar av att leverera den utlovade hastigheten. 
 * Även datorn, telefonen och surfplattan måste stödja den nya standarden. Är produkten inte mer än ett par år gammal bör den göra det.
 * Pröva olika datorer. Ibland är det dålig kommunikation mellan routern och datorn som är problemet.
 * Placera routern så centralt i hemmet som möjligt. Flytta runt den och kolla hur hastigheten förändras.
 * Om uppkopplingen fungerar dåligt på vissa ställen i hemmet kan du behöva skaffa fler basstationer eller repeaters.

Vad passar i mitt hem?

Liten lägenhet i flerfamiljshus:
Se till att du surfar på 5 gigahertz-bandet. Då slipper du bråka med grannarna om bandbredden. Routerns placering spelar inte så stor roll. 

Stor lägenhet i flerfamiljshus:
Surfa på 5-gigahertz-bandet. Placera routern så centralt som möjligt i lägenheten.

Stor villa:
Använd en router som kan utnyttja både 2,4 och 5 gigahertz-banden. Eventuellt kan du behöva installera flera basstationer eller repeaters för att signalerna ska gå fram i alla rum.
 

Fakta: Bredbandskollen
Bredbandskollen är ett gratis konsumentverktyg som hjälper dig att utvärdera din bredbandsuppkoppling och kontrollera att du har den hastighet du blivit lovad av din leverantör. Bakom Bredbandskollen står .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av Internet i Sverige.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.