Bara en av åtta tonfiskburkar får grönt ljus

Bara en av åtta tonfiskburkar får grönt ljus

Laboratorietest

Fulfiske, tungmetaller och hormonstörande ämnen. En burk tonfisk kan bjuda på flera obehagliga ingredienser, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Published: 5 Feb, 2016

Tonfisk på burk är billig och näringsrik kost som har blivit en populär träningsdiet. Men fisken kan både innehålla oönskade ämnen och vara fiskad på ett sätt som inte är hållbart, visar Testfaktas test.

Bara en av burkarna får grönt ljus av Världsnaturfonden, WWF. Abbas tonfisk är den enda som är MSC-märkt vilket garanterar ett hållbart fiske.

[PDF]

Den gulfenade tonfisken från Callipo får däremot rött ljus och bör undvikas helt enligt WWF.
– Innehållet kommer från olika fångstområden och det är framförallt zon 34 mitt i Atlanten som är extra problematiskt med överfiske och illegalt fiske. Här vet vi också att gulfenad tonfisk plockas upp innan den hinner föröka sig, säger Inger Melander, sakkunnig på WWF.  

Callipos tonfisk säljs bland annat via nätbutiken Mathem. Efter att Testfakta kontaktat Mathem plockar man bort tonfisken från sin hemsida.

Övriga fabrikat i undersökningen får gult ljus. Det innebär att det råder osäkerhet kring beståndet, förvaltningen av fisket eller hur själva fiskemetoden påverkar ekosystemet.
– Att bara ett märke av åtta får grönt ljus visar hur illa det ligger till. Det är viktigt att fler producenter certifierar sig och driver utvecklingen mot ett mer hållbart fiske, säger Inger Melander.

Testfaktas kemiska analys visar också att all tonfisk i testet innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A, trots att många producenter redan 2012 sa sig vara på väg att fasa ut ämnet ur sina konservburkar.  

Enligt Helen Knutsson, kommunikationsansvarig på Orkla Food, som gör marknadsledande Abba, har just tonfiskprodukterna dragit ut på tiden.
– Vi har varit tvungna att byta leverantör för detta segment. Men vi förväntar oss kunna leverera tonfiskburkar utan bisfenol A under 2016, säger hon.

Halterna är låga i förhållande till dagens gränsvärden. Samtidigt är dessa omdiskuterade och ett totalförbud mot bisfenol A i livsmedelsförpackningar förväntas komma inom de närmaste åren.

Liksom mycket annan matfisk kan tonfisk innehålla tungmetallen kvicksilver. Här skiljer det skiljer en hel del mellan burkarna. Tonfisken från Coop och Callipo innehåller klart mer kvicksilver än övriga fabrikat.

– De ligger lite högre än vad som brukar vara fallet med tonfisk på burk, men det är inga farligt höga halter, säger Per Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hur smakar tonfisken då? En sensorisk expertpanel fick ge omdömen kring smak, lukt, konsistens och utseende och därefter har Testfakta satt betyg på de olika delarna. Bäst omdömen får den dyra men ur hållbarhetssynpunkt problematiska tonfisken från Callipo. Hur hanterar man detta som konsument?

– Tyvärr går inte alltid smak och hållbart fiske hand i hand. Men fortsätter vi att köpa fisk enbart baserat på smak utan hänsyn till de marina ekosystemen riskerar vi en framtid utan fisk och fiske, säger Inger Melander på WWF. 

Fakta om testet

Testfakta har jämfört åtta olika tonfiskburkar på den svenska marknaden. Testet består av tre delar.

1. Kemisk analys
Eurofins laboratorium i Lidköping har analyserat förekomsten av bisfenol A och kvicksilver i tonfisken.

2. Sensorisk analys

SP Food and Bioscience har utfört en sensorisk analys av tonfisken. En expertpanel bestående av fyra tränade sensoriker har bedömt olika parametrar inom områdena smak, utseende lukt och konsistens. Därefter har Testfakta betygsatt de olika delarna.

3. Hållbart fiske

Världsnaturfonden, WWF, har bedömt tonfisken utifrån organisationens egen fiskguide. Enligt WWF skulle flera av fabrikaten fått gult ljus endast på grund av att producenterna inte skriver ut all information om fiskart, fångstområde och fångstredskap på burkarna.

I granskningen har dock Testfakta begärt in all information från producenterna och bedömningarna grundar sig på de faktiska fiskeförhållandena.

Detta betyder WWF:s stoppljus

Grönt ljus = Ät gärna

Bestånden är rikliga, fiske och odlingar sköts på ett hållbart sätt.

Gult ljus = Var försiktig

Viss osäkerhet finns kring fisket och fångstområdena

Rött ljus = Låt bli

Fisken kommer från ohållbara fångstområden eller odlingar som skadar miljön och de arter som lever där.

Callipo svarar på kritiken

Via mejl svarar Callipo på kritiken mot att deras tonfisk kommer från fångstområden som är rödlistade av Världsnaturfonden.

Enligt Callipos kvalitetschef kommer endast 10 procent av fisken i företagets burkar från det problematiska fångstområdet zon 34. Företaget skriver också att man ”bara använder tonfisk som är tillräckligt mogen för att ha hunnit föröka sig”.  
 

TABLE OF TEST RESULTS

Taggar: tonfisk - test - WWF

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.