Hälften av den utlovade kraften

Hälften av den utlovade kraften

Laboratorietest

Flera elektriska vedklyvar håller inte vad de lovar. Det visar en laboratoriettest som Testfakta gjort av några av de mest populära vedklyvarna.

Laboratorietest
Fredrik Nejman Published: 11 Apr, 2007

Kraften är viktig när man klyver ved. Det vet alla som någon gång huggit ved. Därför är det allt fler som köper elektriska vedklyvar för att slippa hugga själv.
Men den kraft som tillverkarna lovar uppfylls sällan.
När testföretaget Testfakta lät undersöka sex elektriska vedklyvar var det bara två som nådde upp i den tryckkraft som de lovat. Störst avvikelser hade vedklyvarna från  Biltema och Bauhaus. De lovade 7,0 respektive 4,0 tons tryckkraft, men levererade endast 4,9 och 2,6.

– Med det resultatet var Bauhaus den klart svagaste av de testade, säger Bengt-Göran Pripp, provtekniker på SMP, Svenska Maskinprovning som utförde testet.
Dubbelt så stark som Bauhaus var testvinnaren från Clas Ohlson. Den klarade drygt fem ton.
– Vi testade på furu som är lätthugget. Alm och andra lövträd är betydligt mer kompakta och svårkluvna. De svagaste i testet klarar lätthuggen ved, men inte mer. Men kolvstången på flera av dem med högre kapacitet såg lite tunn ut. Den böjde sig när vi klöv alm, säger Bengt-Göran Pripp.

En anledning till att köpa en elklyvare för ett par tusenlappar är att det ska gå fort. Och det gör det, även om skillnaderna är stora. Två maskiner klarade att klyva 400 vedträn på en timme, medan Biltema fick nöja sig med drygt 250.

Kraften och snabbheten gör självklart att vedklyvarna inte är helt ofarliga. På tre av de testade klyvarna – Bauhaus, Jula och HDF, finns det risk för att bli träffad av snärtande ved.
– Inte i ansiktet, men väl på händerna, säger Bengt-Göran Pripp, som menar att det finns tre viktiga saker att tänka på när man ska använda en vedklyv.

  • Ha alltid  skyddsglasögon.
  • Använd skyddshandskar.
  • Undvik kortärmad tröja.

– Sedan ska klyven stå stabilt också. Antingen på ett stativ som man köper till eller så tillverkar man ett eget bord. Har man inte det så får man nästan stå på knäna och det kan vara knöligt.
Ett säkerhetsproblem på längre sikt är en avskavd kabel. Två vedklyvar – Clas Ohlson och Rusta – hade ingen krok för att hänga upp kabeln på. Risken  finns att kabeln hamnar under stålbenen och på sikt skavs av.

Ska man provklyva innan man köper?
– Ja, prova med svår ved innan du väljer vilken du ska köpa. Den som inte klarar svår ved tycker jag inte är så intressant, säger Bengt-Göran Pripp.

Elektriska vedklyvar har blivit vanligare ju högre oljepriset blivit. I dag huggs det ungefär sju miljoner kubikmeter ved om året. Totalt svarar veden för drygt 8 TWh (terawattimmar) energi om året, att jämföras med de 9 som Barsebäcks kärnkraftverk producerade om året innan det stängdes. Totalt förbrukas det närmare 700 TWh energi i Sverige.

 

Fakta

Urvalet bestod av klyvar i den lägre prisklassen som klarar vedstycken på högst 52 centimeter.

Vedklyvarna testades i fyra moment:

  • Tryckkraft. Hur stark är den?
  • Kapacitet. Hur många vedträn klarar klyven per timme?
  • Kvalitet. Hur tålig är klyven?
  • Hanterbarhet. Hur lätt är den att montera, serva och använda?

I varje moment gavs sedan betyget 1-5. I slutbetyget har delmomenten viktats med kapacitet som det tyngsta, 40 procent. Tryckraften har vägts till 30 procent och de två andra kategorierna, hanterbarhet och kvalitet till 15 procent vardera.

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.