Alla testvinnare från 2022

Alla testvinnare från 2022

Testfaktas laboratorier har varit mycket upptagna i år.

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Publicerad: 18 Dec, 2022
Läs senare

Att blicka tillbaka på våra tester under året visar upp bredden av produkter som vi kan testa, med hjälp av de ackrediterade laboratorier som vi arbetar med. Här finns allt från fiskpinnar till högtryckstvättar och elcyklar: alla de bästa produkterna från 2022.

Loctite Super Glue Power Gel 70 kr

Loctite Powergel

De flesta hushåll finner sig förr eller senare i behov av superlim, och då är det viktigt att den krackelerade vasen faktiskt blir lagad. Loctite Super Glue Power Gel fäste snabbt härdade snabbt, fäste bra på alla material och krävde bara hälften så mycket lim som de sämsta limmen i vårt test från september.

Test av superlim

Nox Equation WPT 1 800 kr

Nox Equation WPT

Vårt test av padelracketar i mars visade att flera racketar från stora märken ändras över tid, nöts ut och skadas av långsiktig användning. Motsatsen var Equation WPT från Nox som var lätt att kontrollera och hade hög komfort, med en slitstark ram och utan nedsatt funktion efter vårt uthållighetstest.

Test av padelracketar

Skona Kulör och vittvätt 36 kr
SKona tvättmedel 
När det kommer till fläckborttagning visade det sig i vårt laboratorietest att många flytande tvättmedel är ineffektiva. Men Skona gav skäl för namnet och visade högst skonsamhet mot textilier samtidigt som det var mest verksamt mot fläckar. 

Test av kulörtvättmedel

Ullmo Louisianaflodkräftor 175 kr

Ullmo kräftor

Då kräftskivan är en långvarig svensk tradition skapade detta test ordentlig uppmärksamhet, eftersom de svenska kräftorna innehöll långt högre halter av evighetskemikalierna PFAS. Istället var det de utländska kräftorna i testet som uppvisade lägst halter, och Ullmo Lousianaflodkräftor med ursprung i Egypten var allra lägst.

Test av PFAS i kräftor

Yes Platinum maskindisktabletter 2,10 kr/disk

Yes platinum

Vi testade nio olika disktabletter mot åtta typer av ingrodda fläckar, på 45 graders värme. Klart bäst i dessa tester var Yes Platinum följd av W5 Platinum. En förklaring till att platinumprodukterna klarade testet bäst kan vara att där består varje ”tablett” av olika vätskor som är inneslutna i tunn plast, vilken löses upp av varmt vatten.

Test av maskindiskmedel

Royal Canin hundfoder 82 kr/kg

Royal Canin

När vi analyserade näringsinnehållet i foder för seniora hundar (7 år och över) så visade det sig att dyrast inte nödvändigtvis är bäst. Men de allra billigaste saknade ofta viktiga näringsinnehåll. Royal Canin klarade balansgången och hade både mycket bra näringsinnehåll och hög proteinhalt.

Test av hundfoder

Stanley Fatmax Batteri för elverktyg 849 kr

Stanley batteri
 

För att vara en fullfjädrad hemmafixare behöver man elverktyg, och de i sin tur behöver batterier. Vårt test av batterier för elverktyg visade små skillnader i batteriernas kapacitet, dock varierade priset en hel del. Vinnaren Stanley stod ut med kortast laddningstid och bäst tålighet mot slag. Den visade också god kapacitet och uthållighet.

Test av batterier för elverktyg

Apoliva fresh deo 980 kr/l

Apoliva fresh

I testet som avslöjade att ett par märken har allergena ämnen i sina deodoranter som inte angavs på förpackningen så kom en särskild deo ut väldigt väl, nämligen Apoliva fresh. Den hade endast en allergen i väldigt låg koncentration, samtidigt som den effektivt dolde svettlukt. 

Test av deodoranter

Dräger 4 000 alkomätare 2 790 kr

Dräger alkomätare

Inför midsommar testade vi alkoholmätare och flertalet visade sig defekta och missvisande. Mätaren från Dräger var en välkommen kontrast eftersom den gav exakt mätprecision i alla testomgångar och var enkel att hantera.

Test av alkoholmätare

Braun Silk Expert Pro IPL-maskin 4 999 kr

IPL Braun

IPL-teknik använder ljus för att ta bort oönskad hårväxt, men alla apparater fungerar inte som utlovat. Både vår användarpanel med konsumenter och proffsen var överens om att Braun Silk Expert Pro 5 var bäst: en snabbverkande och lättanvänd apparat som framgångsrikt plockade de oönskade håren.

Test av IPL-maskiner

Silva & Lumonite pannlampor 885/ 899 kr

pannlampor

Den som ska vistas utomhus i vintermörker gör inte helt fel i att ta på en pannlampa, men flera testade märken visade snabba effektfall som riskerar att det blir mörkt mitt i allt. På delad första plats kom Silva Cross Trail och Lumonite Vector, båda med stabila ljusflöden. Silva stack ut med sin långa batteritid och Lumonite med särskilt starkt ljusflöde.

Test av pannlampor

Husqvarna PW 235 högtryckstvätt 1 990 kr

Högtryckstvätt

Till skillnad från många högtryckstvättar i vårt test kollapsade inte Husqvarnas PW 235 efter uthållighetstestet med 300 tvättar, men den hade även en hade en hög flödeshastighet (liter per minut) och rejäl kraft på strålen.

Test av högtryckstvättar

Merida – Espresso City 300 elcykel 32 999 kr

merida espresso

I år såg vi allmänna framsteg bland aktuella elcyklar på svenska marknaden, främst i ökad räckvidd. I slutändan fick Meridas Espresso högst betyg, på grund av hög kvalitetskänsla, bra körposition och dämpning. Den passar utmärkt för lugnare cykling i stadsmiljö, med bra räckvidd, bra körposition och dämpning i sadel och framgaffel.

Test av elcyklar

Rolser PG shoppingvagn/dramaten 1 000 kr

Rolser

När vi testade shoppingvagnar på två hjul för under 1 000 kronor blev Rolser PG vinnare. Den fick högt resultat på kvalitet och uthållighet, då den var utan skador efter hinderbana och efter 5 000 lyft. Den var också en av bara två modeller som hade insidan torr efter regntestet. 

Test av shoppingvagnar

Yes Max Power handdiskmedel 31kr/500 ml

Yes max

Skillnaderna var mycket stora när vi satte upp testbanor med tallrikar med intorkad smuts och prövade nio olika diskmedel. Yes Max Power kom ut som vinnare på grund av överlägsen effektivitet, där det kunde diska rent flest tallrikar per milliliter, och även fick renast resultat.

Test av handdiskmedel

Pampers Premium Protection byxblöjor 2,87 kr/blöja

Pampers premium

Många föräldrar startar med byxblöjor när deras barn börjar resa sig och kanske tar sina första steg. Byxblöjor ger ofta en bättre passform jämfört med tejpade, eftersom de anpassar sig bättre till bebisens form och rörelser. I vårt test gjorde Pampers Premium Protection bäst ifrån sig, eftersom den höll tätt i alla positioner och är torr mot huden, samtidigt som den andas väl.

Test av byxblöjor

Emma Diamond fristående resårmadrass 10 999 kr

Emma diamond

Det viktigaste med resårmadrasser är det ergonomiska egenskaperna, och där gick det bäst för madrassen Emma Diamond som presterade mycket bra i samtliga testmoment. Den uppnådde även kraven för klassificeringen Testfakta Verified i alla tre viktklasser, vilket innebär att den ger bra ergonomi för såväl mindre, som medelstora och större kroppstyper.

Test av fristående resårmadrasser

Picard fiskpinnar 107 kr/kg

picard

I maj analyserade vi innehållet i nio olika fabrikat fiskpinnar, men med testets utformning kunde vi inte utse någon riktig testvinnare. Picards pinnar hade högst fiskinnehåll, men också särklass dyrast kilopris. En annan lärdom är att valet av frityrolja är viktigare än fisken för halten av omega 3 i fiskpinnen. 

Test av fiskpinnar

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.