Intresset för drönare har exploderat

Intresset för drönare har exploderat

De säljer slut i butik och myndigheterna bombarderas med ansökningar. Samtidigt är rättsläget för var och hur man får använda drönare oklart.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 25 Maj, 2015
Läs senare

För bara några tusenlappar kan vem som helst bli ägare till en egen kamerautrustad obemannad luftfarkost. Och intresset har fullkomligt exploderat. På hobbykedjan Hobbex har försäljningen ökat med närmare 500 procent sedan förra året.

– En förklaring är att drönare finns i så många olika varianter, från pyttesmå minidrönare för några hundralappar till stora monster för tiotusentals kronor, säger företagets e-handelschef Peter Olsson. 

En minidrönare är egentligen inte mer än en uppdaterad radiostyrd helikopter, en rolig leksak för barnen eller humörhöjare på kontoret. Men för några tusenlappar får du en mer avancerad pryl med längre räckvidd, kamera och en massa kul funktioner. Du kan till exempel se vad drönaren filmar direkt i din mobil eller via videoglasögon.  
– Möjligheten att ta egna flygbilder har också drivit på försäljningen, säger Peter Olsson.

Men drönarnas fantastiska fotomöjligheter och långa räckvidder ställer också nya krav på användare och myndigheter. I dag är reglerna för hur och var man får använda sin drönare inte glasklara. Att filma med drönaren kan till exempel vara ett brott mot kameraövervakningslagen. Just nu pågår ett rättsfall i Skåne där Länsstyrelsen gav en person nej till att filma sina ägor, men Förvaltningsrätten gav personen rätt. Domslutet överklagades i sin tur av Datainspektionen och nu väntas ett nytt beslut i Kammarrätten senare i år. Ett liknande fall pågår även i Linköping.
– Det är jätteviktigt att vi får en tydlig praxis. Vi kommer inte agera i den här typen av ärenden till dess att vi fått en lagakraftvunnen dom på området, säger Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen i Skåne.

Den som vill använda drönare för kommersiellt bruk måste dessutom ansöka om tillstånd hos Transportstyrelsen. Vid första kvartalet 2015 hade man gett över 600 tillstånd, vilket är en fördubbling jämfört med samma period i fjol. Rémi Vesvre, ledningsstrateg vid Transportstyrelsen, ser på utvecklingen med både tillförsikt och oro. Han tycker att man nästan kan jämföra med hur det var i internets barndom.
– Visst finns det risker, men också oändligt med möjligheter. De ansökningar vi får in handlar om alltifrån mäklare som vill filma ett hus inför en försäljning till organisationen Missing People som vill använda drönare med infraröda kameror för att leta efter försvunna personer, säger han.

Den stora utmaningen, enligt Rémi Vesvre, är hur man ska hantera att så många ska samsas i luftrummet och hur man får ut information till allmänheten om vilka regler som gäller. Än så länge har vi varit förskonade från allvarliga olyckor där drönare varit inblandade. Men vid flera tillfällen har flygtorn rapporterat in drönare som flyger nära flygplatser. Nyligen fick till exempel Bromma flygplats stänga ned tillfälligt på grund av en obemannad luftfarkost.

– Det finns flygförbudszoner runt alla svenska flygplatser, liksom runt kärnkraftverk, fängelser med mera, vilket innebär att man i princip inte får flyga drönare i Stockholm eller många andra tätorter så länge du inte har ett särskilt tillstånd. 

Utanför dessa zoner går det bra att flyga. Men du får inte låta drönaren flyga längre än att du ser den eller högre upp än 120 meter från marken. Det gäller också att använda sitt sunda förnuft när man flyger, menar Rémi Vesvre.

– Ibland ser man drönare som flyger över motorvägar eller cykelbanor, vilket jag inte tycker är en bra idé. Risken är att bilister och cyklister tittar på drönaren i stället för på vägen.

Fakta

Så mycket drönare får du för pengarna

300 – 2000 kronor

Enklare leksaker till barnen eller kontoret. De lite dyrare har kamera och FPV-funktion – first person view – där du kan se filmen via videoglasögon eller på skärm.
Flygtid: 6-9 minuter
Räckvidd: ca 50-70 meter

3000 – 7000 kronor
Mer avancerade kameror, stabilare flygning och bra funktioner som att drönaren återvänder hem när batterierna tar slut eller att köra med hjälp av gps.
Flygtid: Upp till 20 minuter
Räckvidd: ca 100-1000 meter

9000 kronor och uppåt
Kameror som går att vinkla bättre. Fler och mer intelligenta funktioner som ”no flyzones” där drönaren är programmerad för att inte kunna användas i områden där flygförbud råder. Eller att den återvänder hem och landar säkert även om du tappar kontrollen över den.
Flygtid: 20-25 minuter
Räckvidd: ca 1000 meter
 

Regler kring drönare
* Runt alla flygplatser, kärnkraftverk och fängelser finns flygförbudszoner där du inte får flyga drönare utan särskilt tillstånd. Mer information om dessa zoner finns på Transportstyrelsens hemsida och inom kort släpper Luftfartsverket en karttjänst där zonerna är utmärkta.  
* Utanför flygförbudszonerna går det bra att flyga sin drönare, men inte högre upp än 120 meter från marken eller längre bort än att du kan se den (cirka 500 meter).
* I dagsläget råder oklarhet kring huruvida du får filma med din drönare på allmän plats eller om det bryter mot kameraövervakningslagen. Senare i år förväntas Kammarrätten ta upp ett fall och domen kan bli prejudicerande.
* För att sprida filmer/foton tagna från drönare på till exempel internet krävs tillstånd från Försvarsmakten. Det går dock att ansöka om självgranskning av bilderna. Det innebär att du ges tillstånd att själv ansvara för att de bilderna inte medför skada för Sveriges försvar. Mer information finns på Försvarsmaktens hemsida.
* För att använda drönare i kommersiellt syfte krävs tillstånd från Transportstyrelsen.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.