Äggbranschen: "Vi har fått ner dioxinhalterna i ekoäggen"

Äggbranschen: "Vi har fått ner dioxinhalterna i ekoäggen"

För att få ner halterna av miljögifter i ekoäggen har de ekologiska värphönsen fått mindre fiskmjöl i maten. För mjöl från Östersjöfisk råder totalstopp. Foto: Shutterstock

Larmet om högre gifthalter i ekoägg än i vanliga ägg har fått många konsumenter att tveka vid ägghyllan. Enligt branschen har man nu lyckats sänka dioxinhalterna i ekoäggen betydligt, men mer arbete kvarstår.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 3 Apr, 2018
Läs senare

I oktober 2016 presenterade Livsmedelsverket en undersökning som visade att ekologiska ägg innehöll förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Även om halterna fortfarande låg under gränsvärdena, var de runt tre gånger högre än i de konventionella äggen.

– Från producenthåll misstänkte vi att förklaringen fanns i fodret. Till skillnad från vad de vanliga värphönsen får så innehåller eko-fodret fiskmjöl, något som i sin tur kan innehålla dioxiner, säger Åsa Odelros, rådgivare på föreningen för Ekologisk fjäderfäproduktion.

Sedan drygt ett år tillbaka har fodersammansättningen därför ändrats. Bland annat får eko-värphönsen nu mindre fiskmjöl än tidigare, och det som fortfarande ges får inte innehålla Östersjöfisk. Enligt branschens egna mätningar har förändringen gett goda resultat. 

– Vi har testat ägg från 50 olika ekoproducenter. Resultatet som kom i januari visar att dioxinnivåerna har sjunkit med 36 procent jämfört med Livsmedelsverkets tidigare mätningar, säger Axel Lagerfelt, ordförende för branschorganisationen Svenska Ägg.

Men de nya nivåerna som Svenska Ägg uppmätt i eko-äggen är fortfarande nästan dubbelt så höga som i de konventionella äggen.

– Målet är förstås att komma ner i samma nivå, men det här visar att vi är på rätt spår, de förändringar vi gjort har gett resultat, säger Axel Lagerfelt.

Även Livsmedelsverket har tagit nya prover för att följa upp sina tidigare mätningar. Jordbruksverket, som tidigare inte trott att fodret varit förklaringen, har också gjort olika analyser. Men några resultat från myndigheterna kommer inte presenteras förrän i början av sommaren.

– Vi har inte fått alla analyssvar än, och vi vill ha hela bilden klar innan vi publicerar något, säger Petra Bergkvist, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Förutom dioxinnivåerna har ekoäggen tidigare visat sig skilja sig från de konventionella äggen när det gäller näringsämnen, och då till ekoäggens fördel.

De ekologiska äggen innehåller till exempel högre halter av vissa hälsosamma fettsyror och mer D-vitamin.

Om man ändrat fodret till ekohönorna, innebär det att näringssamansättningen i eko-äggen också ändrats?

– Någon sådan undersökning har vi inte hunnit göra än. Jag förväntar mig inga stora förändringar. Fiskmjölet är inte den enda skillnaden i vad de ekologiska värphönsen och de vanliga värphönsen äter, det finns flera faktorer som kan påverka fettsyrasammansättningen, säger Åsa Odelros.

Arbetet med att förändra fodret är inte heller färdigt, menar hon.

– Vi måste titta efter alternativa framtida proteinkällor till hönsen. Musselmjöl, maskar, fluglarver och alger är några alternativ som diskuteras.

Fakta: Dioxiner och PCB

• Dioxiner och PCB är organiska miljöföroreningar. Höga halter av ämnena har i djurförsök visat sig påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt orsaka cancer. För barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt. 

• EU:s gränsvärde för dioxin och dioxinlika PCB i äggprodukter ligger på 5 pg (piktogram) TEQ (toxiska ekvivalenter) per gram fett. Ett genomsnittligt svenskt ekologiskt ägg innehöll 1,4 pg TEQ/g fett i Livsmedelsverkets mätningar mellan 2010 och 2015. Genomsnittet för konventionella ägg under samma mätperiod var 0,46 pg/g fett. Enligt branschorganisationen Svenska Äggs egna kontroller 2018 hade halterna i ekoäggen gått ner till 0,9 pg/g fett. 

Fakta: Ekologisk äggproduktion

Ekohöns går fritt inomhus och måste ha tillgång till att gå ut i en beteshage med gräs och sandbad när vädret tillåter. Ekologiska höns har också mer utrymme än höns i konventionell äggproduktion. Minst 95 procent av fodret ska vara ekologiskt odlat. 

• Det ekologiska regelverket tillåter inte att man tillsätter syntetiskt framställda aminosyror i fodret, vilket är tillåtet i konventionellt foder. Ekologiska höns får istället fiskmjöl i fodret för att tillgodose behovet av essentiella aminosyror. 

• 2015 var 16 procent av de svenskproducerade äggen ekologiska. I Europa som helhet var fyra procent av äggproduktionen ekologisk. Sett till den starka utveckling som de ekologiska äggen haft i Sverige de senaste åren innebar förra året ett tapp. Eko-andelen har under flera år ökat, från 14 till 18 procent mellan 2014 och 2016. År 2017 gick den istället tillbaka en procentenhet till 17 procent av äggproduktionen.

Källa: Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Svenska Ägg.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.