Ge rätt dricks på resan

Ge rätt dricks på resan

Lämnar man för lite är man snål. Lämnar man för mycket verkar man dum. En mobilapp kan rädda dig från de värsta dricksfällorna på resan. Men Per J Andersson, redaktör på resetidningen Vagabond, tror mer på att testa sig fram. –Jag tror inte man kan göra en enkel karta över världen, säger han.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 15 jul, 2011
Läs senare

Kanske är vi svenskar extra måna om att verka världsvana, smälta in och göra allting rätt när vi är ute i världen. Ingen vill ju framstå som kusinen från landet. Och speciellt inte när det gäller hur man hanterar sina pengar. Men när det kommer till att lämna dricks är det verkligen inte lätt. För det som är en självklarhet i ett land kan anses vara oartigt i ett annat. Och när man på ett ställe absolut inte ska lämna några skramlande mynt kvar på bordet när man går, så är det precis rätt tillvägagångssätt någon annan stans.

– De flesta av oss har en oro för att göra fel, men man ska komma ihåg att toleransen ändå är rätt stor på de flesta ställen, säger Per J Andersson, redaktör på resetidningen Vagabond. Han har rest i de flesta världsdelar, och säger att vi nog oftast oroar oss för dricksen i onödan. Fast med ett undantag: USA.

– Där har jag själv varit med om att servitriser blivit förbannade när man lämnat för lite, säger Per J Andersson.
– Vi åt på en restaurang en gång och rundade av ungefär som man gör i Sverige, vi lämnade väl en 20 - 30 kronor. Personalen sa ingenting då, men när restaurangen stängde kom de efter oss till baren där vi satt. Då fick vi höra att "nu går snacket om er på stan" och "sådär gör man inte här".

Vad Per J Andersson inte visste den gången är att USA hör till de länder där serveringspersonal ofta får mindre betalt än vad minimilönen tillåter, för att arbetsgivaren också räknar in den förväntade dricksen. Som restaurangbesökare i USA förutsätts man därför lämna mellan 15 och 20 procent av notans belopp, och i större städer minst 20 procent - oavsett om man är nöjd med servicen eller inte.

Det här typen av information finns att läsa i Iphone-applikationen Global Tipping, som kan vara ett hjälpmedel för den osäkre resenären. Här finns info om när, hur och hur mycket man förväntas lämna i dricks i över trettio olika länder.
Bland annat får vi veta att man inte ska lämna mynt i dricks om man är i Argentina. Säger man ”tack” när man betalar sin restaurangnota i Polen så uppfattas det som att man inte vill ha någon växel tillbaka. Och vill man visa sin uppskattning till sin turistguide i Kina kan det enligt appen vara bättre att köpa en liten present än att ge dricks i kontanter.

Per J Andersson tror mer på att sluta vara så ängslig.
- Man får testa sig fram. I Indien där jag har varit mycket finns det olika typer av restauranger. På lite finare ställen förväntas man lämna dricks. På andra, lite enklare ställen har jag bara fått tillbaka pengarna med ett vänligt leende. Det går inte att göra någon enkel karta över världen.

- Ett tips om man är osäker är att kolla in hur lokalbefolkningen gör och sen göra likadant. Och blir det fel gör det inte så mycket, ofta är det så man skapar kontakt. De arga servitriserna i USA till exempel bjöd vi på öl, och sen blev vi vänner.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Otillåtna pesticidhalter i färska örter – flera dillsorter borde inte säljas i butik

Testfaktas stora laboratoriegranskning av färska örter visar att flera av dem innehåller det förbjudna bekämpningsmedlet DDT och otillåtet höga halter av svamppesticiden penkonazol.

Laboratorietest

Stor skillnad på smak och pris mellan olika kaffesorter

Bryggkaffe har onekligen en särskild plats i svenska hjärtan; puttrandet från en bryggare är nog ett av de svenskaste ljud som finns. Samtidigt har kaffet ökat rejält i prisde senaste åren. Testfakta har testat smak och akrylamidhalt på de tolv vanligaste 
sorterna av bryggkaffe i butik, och hittar både toppval och bottennapp. 

Laboratorietest

Test av Clas Ohlsons noppborttagare

På uppdrag av Testfakta har det ackrediterade laboratoriet Weber & Leucht GmbH i Fulda, Tyskland, genomfört ett omfattande prestanda- och kvalitetstest av Clas Ohlsons noppborttagare (artikelnummer 44-6180). Testet omfattar mekanisk prestanda, ergonomi, säkerhet och användarvänlighet och bygger på etablerade och standardiserade testmetoder för textila produkter.

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Laboratorietest

Håller kalsongerna måttet? Testfaktas stora kalsongtest ger svar.

Kalsonger som tappar formen och blir noppiga efter några tvättar gör ingen glad. Testfaktas stora laboratorietest av boxerbriefs i bomull visar att skillnaderna i kvalitet är stora. Jack & Jones, Calvin Klein och Calida klarade tvätt, torktumling och töjning bäst – medan Björn Borg och Uniqlo tappade formen.

Laboratorietest

Mögelgift i tomatpuré

Tomater som möglat under odling eller lagring kan bilda mögelgifter med potentiellt allvarliga hälsorisker. Testfaktas analys av 14 fabrikat av tomatpuré visar på anmärkningsvärt höga nivåer i vissa produkter.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken visar Testfaktas stora test av bäddmadrasser under 3000 kronor.

Laboratorietest

Premiumglas är bäst – men alla klarar kraven

Priset på glasögonglas skiljer sig rejält mellan olika tillverkare och optikerkedjor. Testfaktas stora test av glasögonglas visar att premiumglasen från tillverkarna är något bättre, framför allt när det gäller reptålighet, men inga glasögonglas är dåliga.

Laboratorietest

Bästa ljusslingan till vintermörkret

Slingor av smålampor som lyser upp trädgården eller balkongen är en upplyftande syn under vinterhalvåret och gör den mörka årstiden lite ljusare. Men vad kostar det att ha dem tända dag och natt hela vintern, och hur vet man vilka som håller år efter år och vilka som bara klarar en säsong innan de ger upp? 

Laboratorietest

Mixat resultat i blendertest

En bra blender kan vara en god hjälp i köksarbetet. De flesta av dagens blenders har tillräcklig kraft för att krossa, hacka och mixa det mesta. Men det är vissa skillnader på både prislapp och användarvänlighet, visar vårt test av blenders under 4000 kr.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.