10 sätt att spara på elräkningen

10 sätt att spara på elräkningen

Hand som drar ut sladdar ur grenkontakt.
Det finns enkla sätt att spara el i hemmet.

När elpriserna skjuter i höjden och temperaturen går mot noll blir goda råd dyra. Här är tio tips för att få ner dina elkostnader.

Publicerad: 7 Okt, 2022
Läs senare

Från att se över ditt elavtal till att skära ned på elkonsumtionen - våra tips kan hjälpa dig spara pengar och göra hemmet mer bekvämt. Några tar bara några minuter att genomföra – kanske kan du börja spara redan idag. 

Så här kan du spara på elräkningen:

1. Pappersfri faktura – spara på fakturaavgiften

Något många redan gjort men flera bolag lägger till fakturaavgift på sina pappersfaktutor. Detta är ett enkelt sätt att spara som alla kan fixa på några minuter. Kontakta din bank och be att få byta till e-faktura eller autogiro.

2 A. Jämför elavtal

Innan du börjar snåla på elen hemma kan det vara värt se över ditt elhandelsavtal - alltså ditt fasta eller rörliga elavtal. Det enklaste sättet är att använda en jämförelsetjänst som till exempel Elpriskollen. Där ser du om det finns billigare alternativ på marknaden. Elpriskollen drivs av myndigheten Energimarknadsinspektionen och finns här.

På Elpriskollen kan du också se vilka elbolag som fått mest klagomål mot sig.

Om du väljer att byta elavtal finns här vägledning steg för steg från Energimarknadsbyrån.

2 B. Överväg rörligt elavtal

De flesta har ett fast elavtal, vilket innebär att priset per kilowattimme är detsamma under avtalstiden. Då är man skyddad från prishöjningar. Men man går också miste om prissänkningar. Med ett rörligt elavtal går priset går upp och ner efter utvecklingen på elbörsen. 

De finns två typer av rörligt elavtal, rörligt pris och rörligt timpris. Med rörligt pris betalar du genomsnittet för elpriset per månad. Med rörligt timpris betalar du för användning per timme. Då får du installera en speciell mätare som känner av vilka tider du förbrukar el.

Med ett rörligt timpris kan du spara pengar på att köra diskmaskin, tvättmaskin, och andra elslukande maskiner under natten, då elen är mycket billigare. Det finns också utrustning man kan koppla till sin uppvärmningsanläggning som automatiskt anpassar driften utifrån elkostnaden. 

Den som behöver veta sina exakta kostnader varje månad gör dock bäst i att välja fast elavtal, medan den som klarar av lite större utgifter ibland kan välja ett rörligt. Det finns också alternativet mixavtal, som är hälften bundet och hälften rörligt.

Energimarknadsbyrån har en grundlig jämförelse av fast och rörligt pris här.

3. Skaffa egen elmätare

Genom att sätta en elmätare i eluttaget kan du se direkt hur mycket en apparat drar och hur mycket det kostar. Tänk på att till exempel även mobilladdare som sitter kvar i eluttaget drar el i onödan. 

Det finns också mer avancerade elmätare som man kopplar in i sitt elskåp. Sedan följer man sin elanvändning via en mobil-app eller webbsida. Då ser man vad som påverkar den totala elanvändningen i hemmet. Dessa elmätare kallas smarta elmätare.

Energimyndigheten testade smarta elmätare här, och har också bra information om hur man bäst använder dem.
 

4. Byt till lågenergilampor

Detta är ett gammalt tips som de flesta redan har genomfört. Men det är värt att påminna om, eftersom lågenergilamporna enkelt hjälper att skära ner på elkostnader. En lågenergilampa förbrukar 80% mindre el och håller tio gånger längre än en vanlig glödlampa. Livstidskostnaden är alltså väldigt mycket lägre. När man plussar ihop alla glödlampor i hemmet förstår man att det i längden blir ordentliga besparingar.
 

5. Täta fönster och dörrar

Du kan spara mycket el genom att se till att ingen värme läcker ut genom fönster och dörrar. Enligt Energimyndigheten läcker upp till en tredjedel av värmen ut genom fönstren ifall du har vanliga tvåglasfönster. Det här ingreppet kan också hjälpa till att känna dig bekväm i hemet under de kalla månaderna. Bara en sådan sak som att dra för gardinerna kan minska värmeförlusten genom ditt fönster.

Tätningstejp och tätningslister finns att köpa på de flesta byggvaruhus.
 

6. Köp A-klassade apparater

Du kan skära ned på elkostnader genom att välja den mest energieffektiva apparaten. Kolla på energimärkningen innan du köper till exempel en ny TV, dammsugare eller kylskåp. Den anger hur mycket energi maskinen använder. Helst bör du använda en som är A-klassad. Kanske blir det billigare på lång sikt att skaffa en snäppet dyrare TV om den samtidigt är energisnål?

Här kan du läsa mer om energimärkning.
 

7. Städa kylen, frosta av frysen

Ett underskattat sätt att spara el: damma av slingorna på baksidan av kylen och frysen. Då behöver kylaggregatet inte anstränga sig mer än det måste. Det är också bra att frosta av frysen ungefär en gång om året, eller när isen därinne börjat bli allt för tjock. Att hålla frysen välfylld är även det att rekommendera. En full frys drar nämligen mindre el.

Om du avfrostar din mat i kylskåpet hjälper det att hålla temperaturen nere i kylen, och vänta tills varm mat är kyld tills du lägger den i kyl eller frys.
 

8. Diska och tvätta bara fulla maskiner

Kör bara din tvättmaskin och diskmaskin när de är fulla, försök att köra dem en gång mindre i veckan, och tvätta dina kläder på 30 grader när det är möjligt (det vill säga när de inte är riktigt nedsmutsade). 
 

9. Inget mer standby-läge

Lämna inte apparater på standby. Alla apparater som inte är helt avstängda drar ström. Det finns inbyggda gränser på hur mycket el standby-läget drar på ny elektronik. Men inte med äldre apparater. Att stänga av elektronik helt kan spara hundralappar om året.

Router, skrivare, digitalbox, dator, och TV är exempel på apparater som ofta står på standby i hemmet.
 

10. Ring kommunen

Om du har problem med att få ner elkostnader och betala räkningen, Be om råd från din kommun. Din kommunala Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri, opartisk och lokalt anpassad service från din kommun och går att hitta här.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.