Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

På RISE utsätts sängen med bäddmadrassen för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals. På detta sätt testas utmattningen av sängens fjädringsegenskaper.Foto: Anna Sigge
På RISE utsätts sängen med bäddmadrassen för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals. På detta sätt testas utmattningen av sängens fjädringsegenskaper. Foto: Anna Sigge
De ställbara sängarna testas på uthållighet, tålighet och hållfasthet. Här provas en belastning som motsvarar en person på 90 kg. Testlabb: RISE. Foto: Anna Sigge
De ställbara sängarna testas på uthållighet, tålighet och hållfasthet. Här provas en belastning som motsvarar en person på 90 kg. Testlabb: RISE. Foto: Anna Sigge
Florian Heidinger på EIM förbereder mätningen av sängens andningsförmåga och värmeisolerande egenskaper. Foto: Tobias Meyer
Florian Heidinger på EIM förbereder mätningen av sängens andningsförmåga och värmeisolerande egenskaper. Foto: Tobias Meyer
Sängarna testas på sina fjädringsegenskaper, tryckfördelande egenskaper samt elasticitet och stöd för skulderpartiet och kroppen. Foto: Tobias Meyer
Sängarna testas på sina fjädringsegenskaper, tryckfördelande egenskaper samt elasticitet och stöd för skulderpartiet och kroppen. Foto: Tobias Meyer
Bäddmadrassernas kärna utsätts för ett kompressionstest där man trycker ihop materialet i varm och fuktig miljö för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Efteråt mäts om skummaterialet har fått en bestående sättning. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassernas kärna utsätts för ett kompressionstest där man trycker ihop materialet i varm och fuktig miljö för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Efteråt mäts om skummaterialet har fått en bestående sättning. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 25 Jun, 2018
Läs senare

Testfakta Researchs test av ställbara sängar under 19 000 kronor ger dig vägledning inför köpet. För att ta reda på vilken ställbar säng som är bäst har Testfakta låtit oberoende experter utföra laboratorietester där ergonomi, andningsförmåga, uthållighet och konstruktion har jämförts.

Testet har gjorts på uppdrag av tillverkaren Mio som vill jämföra sin nya modell, Godmorgon, med de största och vanligaste fabrikaten på marknaden. Prisnivån för sängarna är satt till högst 19 000 kronor, det lägre prissegmentet för den här typen av sängar.

Bäst i test blev, inte helt överraskande, Mio Godmorgon med bäddmadrassen Godmorgon. Mio har lagt mycket tid och resurser på att få fram en säng som både ger bra komfort och uppfyller alla krav på kvalitet och uthållighet.
Komfort och kvalitet går inte alltid hand i hand. Vissa material som ger bra komfortegenskaper ger inte alltid samma styrka och uthållighet, vilket kan påverka sängens egenskaper negativt över tiden.

Övriga sängar som kom bra ut i testet var Viking Sirius Duoflex, Kinnabädden Venus och Sova 24SJU Midnatt. Kinnabädden kom bra ut på totalen men klarade inte de högt ställda kraven på ergonomi, vilket Mio, Viking och Sova 24SJU gjorde.

[PDF]

Bäddmadrassen är en viktig komponent för sängens komfort men även hygien. På vissa bäddmadrasser är överdragstyget avtagbart och går att tvätta, men långt ifrån alla. Detta är ytterligare ett exempel på den svåra kompromissen mellan komfort och kvalitet. Att överdragstyget är avtagbart innebär risk för att det glider och påverkar de elastiska egenskaperna. Å andra sidan går det att tvätta, vilket är bättre för hygienen och förlänger bäddmadrassens livstid.

– Överdragstyget påverkar den tryckfördelande förmågan. Om tyget inte är tillräckligt elastiskt eller stramar kan det hindra kroppsdelarna från att sjunka ner i bädden, säger Florian Heidinger på Ergonomie Institut München.

På Research Institutes of Sweden, RISE, kommenterar testledaren Bengt-Åke Andersson testerna: 

– I Testfaktas tester accelererar vi en normal användning för att få svar på hur sängen påverkas av en längre tids användning. Sängen utsätts bland annat för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals och skummaterialet i bäddmadrassen pressas ihop vid hög luftfuktighet för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Många skummaterial är känsliga för just kombinationen tryck och fukt, vilket är svårt att själv kontrollera när man står i butiken. 

– Just kombinationen fukt och tryck kan påverka elasticiteten i vissa typer av skummaterial. Det har vi sett i tidigare tester och det här testet är inget undantag, säger Bengt-Åke Andersson på RISE.

Testet visade också att två av bäddmadrasserna, Ekens Fastex Trens och EM Cumulus’ Nyäng, fick en bestående sättning på upp mot 20 procent, vilket kan ha en stor inverkan på bäddens tryckfördelande egenskaper.

Bäddmadrassen är en viktig komponent som kan både kan höja och sänka sängens ergonomiska egenskaper. Just av den anledningen testar vi även sängens ergonomi utan bäddmadrass. Detta är inget som ingår i betygsättningen men det ger värdefull information om själva sängen, vilket kan vara bra att veta om du en dag väljer att byta till en avsevärt tunnare bäddmadrass.

De tre sängar som klarade Testfaktas högt ställda krav på ergonomi med bäddmadrass, Mio Godmorgon, Viking Sirius Duoflex och Sova 24JSU Midnatt, visade även bra egenskaper i själva sängbotten. Tvärtom var det med Jysk Gold E5 och Svenska Hem Dream Royal som hade avsevärt sämre ergonomiska egenskaper utan bäddmadrass.

Sammantaget då, vad kan man säga om sängarna i urvalet? Med tanke på att detta är sängar i den lägre prisklassen så är resultatet överraskande bra. Men det är ganska stora skillnader när man ser till detaljer som andning, uthållighet i material och hur skuldran tillåts sjunka ner i bädden i sidoläge.
De sängar som kommer sammantaget bäst ut är också genomgående bra, och bäst i det här testet är Mios modell Godmorgon.

Lindra och underlätta

En höjd huvudände kan lindra besvären vid snarkning, förkylning eller andra luftvägsbesvär. Vid värk eller skador kan en ställbar säng öka chanserna att hitta en avslappnande position och för gravida kan vilan bli skönare samtidigt som sängen gör det lättare att komma upp i sittande position. Man kan också ha ställbar säng bara för att det är skönt: att halvligga för att surfa, läsa eller se på teve. 

Men alla ställbara sängar har rörliga delar vilket innebär en klämrisk. Låt därför aldrig barn leka med sängen. Håll händer, fötter och husdjur på avstånd från sängens rörliga delar. En bra tumregel är att det är den som ligger i sängen som ska styra den.
Var noga med att läsa bruksanvisningen som ger bra råd för att minska risken för skador.

Läs mer om Testfaktas sängtester

FAKTA OM TESTET

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.

Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar inom den valda kategorin (ställbara sängar under 19 000 kronor).
 

Läs mer om Testfaktas sängtester

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.