Jordgubbar är ett av de livsmedel som besprutas mest i både Sverige och andra länder. När Testfakta låter analysera sju olika fabrikat av frysta gubbar hittas resthalter av bekämpningsmedel i fyra av dem. Halterna ligger under de gränsvärden som finns i dag, men samtidigt kan flera av ämnena komma att förbjudas helt och hållet eftersom de har hormonstörande effekter. Och bekämpningsmedel får inte vara hormonstörande.
– Till skillnad från andra kemikalier kan de ha negativa effekter i mycket låga doser, särskilt under vissa känsliga perioder i människans utveckling, som under fosterstadiet eller spädbarnsåldern. Därför kan dagens gränsvärden vara helt inaktuella, säger Christina Rudén, professor vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet.
Sämre fortplantningsförmåga, missbildningar och cancer är några kända effekter av hormonstörande ämnen. Men även folksjukdomar som hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kan konsekvenserna vara kraftigt underskattade.
Att de ändå tillåts finnas i jordgubbar och andra livsmedel beror på att det saknas vetenskapliga kriterier för vad som egentligen ska räknas som hormonstörande.
2013 skulle EU-kommissionen ha tagit fram ett förslag, men det har dragit ut på tiden trots att pressen från både forskare och politiker är stor. Förseningen har bland annat fått Sverige att lämna in en stämningsansökan mot kommissionen i EU-domstolen.
– Det är skandal att vi ännu inte har någon tydlig lagstiftning kring det här. Problemet är att det handlar om väldigt mycket pengar för den europeiska kemiindustrin och det är det som har fått EU att dra ut på det, säger Christina Rudén.
[PDF]
Exakt vilka bekämpningsmedel som skulle förbjudas när kriterierna väl är på plats är alltså svårt att säga. Men Anneli Widenfalk, toxikolog vid Livsmedelsverket bekräftar att de ämnen som Testfakta hittat i Eldorados och Coop Xtras jordgubbar kan ha hormonstörande effekter.
– Jag tror att de här kemikalierna kommer att förbjudas på sikt och det tycker vi är bra. Ju färre bekämpningsmedel med dessa oönskade egenskaper på marknaden desto bättre, säger hon.
Samtidigt tycker hon inte att svenska konsumenter behöver oroa sig.
– De hormonstörande effekter man har sett i djurstudier hittills har uppkommit vid betydligt högre doser än vad man skulle kunna få i sig från jordgubbar eller andra livsmedel.
Det sista resonemanget köper inte Angeliki Lysimachou, ekotoxikolog vid Pesticide Action Network i Bryssel, en intresseorganisation som arbetar med att få bort hälsofarliga bekämpningsmedel från Europa.
– Problemet är att kemikalierna inte har kontrollerats specifikt för just hormonstörande egenskaper tidigare. Det innebär att alla effekter inte har beaktats och att de kan uppkomma vid mycket lägre doser än vad tidigare studier visat. Vi vet inte heller vad som händer när flera olika ämnen mixas som i exempelvis jordgubbarna ni har testat, säger hon.