Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Teplantagen som är en del av Upasis forskningslaboratorie. Foto: Klaus Hahn
Vi får en förevisning på hur skörden går till Foto: Upasi
Alla teer bryggs enligt samma standard innan experterna gör sin bedömning Foto: Upasi
Vid testet bedöms färg, styrka, smak och friskhet på en skala från ett till tio Foto: Upasi
Vattenlösliga ämnen så som aminosyror, koffein och polyfenoler analyseras Foto: Upasi
Laboratoriet genomför stickprov för ett tiotal vanliga pesticider Foto: Upasi
Alla produkter i testet. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 27 feb, 2025
Läs senare

English Breakfast är ett av de mest populära teerna i världen och begreppet breakfast tea har använts av tehandlare sedan åtminstone slutet av 1700-talet. Det skapades ursprungligen för att vara ett smakrikt te som passar till en traditionell engelsk frukost. Den klassiska blandningen kännetecknas av sin kraftfulla smak och mörka färg med naturligt höga koffeinhalter jämfört med många andra teer. English breakfast är inte smaksatt, utan får sin karaktär naturligt från de olika tetyperna som används i blandningen. Traditionellt dricker man English Breakfast Tea med en skvätt mjölk, men det är såklart en smaksak.

Det finns dock en rad olika märken på marknaden, så det kan det vara svårt att veta vilket te som verkligen håller måttet. Testfakta har därför låtit det indiska forskningslaboratoriet Upasi Tea Research Foundation undersöka elva olika märken av English Breakfast-teer på påse, tillgängliga i svenska butiker. Genom noggrant genomförda kvalitets- och smaktester har laboratoriet bedömt kvalitet, smak, kulör, styrka, innehåll av hälsosamma ämnen samt analyserat spår av bekämpningsmedel och tungmetaller.

­ – Teets kvalitet påverkas av dess biokemiska sammansättning, vilket i sin tur är direkt kopplat till dess smak, förklarar Dr P. Murugesan, rådgivare på UPASI Tea Research Foundation. Att förstå dessa kemiska interaktioner är avgörande när man ska producera ett te av hög kvalitet med önskade aromkaraktärer.


[PDF]

Kvalitet

För att avgöra teernas kvalitet har laboratoriet analyserat en rad olika ämnen, som till exempel fiberinnehållet. Fiberinnehållet ska gärna vara lågt, det visar att producenten använt sig av mer unga blad och mindre av grenar och stammen på plantan. För ett te av god kvalitet bör fiberinnehållet inte överstiga 16,5 %. Här ligger Pukka bäst med 11,0 %, medan Kung Markatta ligger högst med 15,4 %.

Alla vattenlösliga ämnen i de torra tebladen hamnar också i det bryggda teet. Vattenlösliga ämnen är till exempel aminosyror, koffein och polyfenoler. Balansen mellan dessa ämnen är avgörande för teets kvalitet och smak, det ska alltså varken vara för mycket eller för lite av dessa ämnen för att få ett gott te.

Orenheter är en viktig kvalitetsparameter som visar hur mycket av tepåsens innehåll som består av oorganiskt material, som till exempel sand och damm. Halten ska inte överstiga 1 % av torrvikten enligt den indiska standarden IS. Coops te innehåller 0,26 % orenheter, medan Twinings är det renaste teet med bara 0,06% oorganiskt material. Coops te visar sig också innehålla den högsta nivån av järnfilspån, som härrör till skörde- och produktionsprocessen. Bland annat från de metallsilar som används för att rensa teet. Coops te innehåller 79 mg järnfilspån per kilo, medan övriga ligger under 33 mg/kg.

Inom EU har man identifierat över 500 olika bekämpningsmedel och satt upp maxgränser för hur mycket av dem som te får innehålla för att klassas som godkänt. Laboratoriet genomförde stickprov för ett tiotal vanliga pesticider. Inget av de testade teerna visade gav utslag över detektionsnivån.

Alla teer gav däremot utslag för koppar, men resultatet ligger väl under maxgränsen på 40 mg/kg för säkra livsmedel. Sju av teerna innehåller även mindre spår av krom, men här finns i dagsläget inga uppsatta gränsvärden.

Ytterligare en viktig kvalitetsmarkör är fukt. Testresultatet visade också tydligt att teer med högre fukthalt fick lägre smakbetyg.

– Te absorberar naturligt fukt från sin omgivning, och fuktnivåerna påverkar frisättningen av smakämnen, förklarar Dr. P. Murugesan. Om teet är för fuktigt kan det därmed försämra smaken på teet, vilket understryker vikten av att förvara teer torrt, även hemma.  

Hälsofördelar med te

Förutom att vara en värmande och god dryck innehåller te en rad olika polyfenoler som fungerar som antioxidanter och har positiva effekter på hälsan. Catechiner kan hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra blodflödet medan teaflaviner och tearubiginer bidrar med antiinflammatoriska effekter och stödjer hjärtats hälsa.

­ Högst andel polyfenoler innehöll teerna från Ahmad, Lipton och Dilmah och lägst Kung Markatta.

Just teknoppar, eller de yngsta bladen, innehåller mer koffein än stora blad och kvistar. En högre koffeinhalt indikerar därigenom en högre kvalitet på råvaran.
Koffeinet i te fungerar som en mild stimulantia för det centrala nervsystemet och hjälper till att öka fokus och kognitiv prestation.

– Koffeinet är också en viktig smakfaktor som tillför en pigg och uppfriskande karaktär till drycken, förklarar Dr. P. Murugesan.

Koffeinet har utöver det flera fördelaktiga effekter på hälsan, särskilt i kombination med andra ämnen som aminosyran L-theanin som nästan bara finns i teblad.
Bryggt svart te innehåller ungefär hälften så mycket koffein som motsvarande mängd kaffe. Ahmads te innehåller mest koffein med 3,3% och Kung Markatta lägst med 2,3%

Smakupplevelse

Ett English Breakfast-te ska vara smakrikt, maltigt och fylligt med en hint av sötma. Det passar utmärkt att dricka med mjölk och socker, men kan också avnjutas rent. För att avgöra vika teer som smakar bäst har laboratoriet bryggt alla teer enligt samma standardrecept med 2 gram te per deciliter vatten, och låtit experter smaka av och värdera produkterna.

Tekännarna har bedömt dryckens färg, styrka, smak och friskhet på en skala från ett till tio.

– Det lägsta smakbetyget (4,6) får Coops te med svaga omdömen på färg och friskhet, något som bland annat kan härröra från tebladens höga fukthalt, säger Dr. P. Murugesan. Ytterligare fyra teer får underkänt på smaktestet: Life By Follies (4,7), Kung Markatta (5,0), Dilmah (5,2). Det godaste teet enligt laboratoriets experter bjuder Lord Nelson på, med 8,3 i totalbetyg. Bland topp tre finns även Ahmad (8,1) och Lipton (7,9).

Sammanfattning av betyget

Det te som kommer ut sammantaget bäst är Ahmad, som håller hög kvalitet, har ett lagom högt och välbalanserat innehåll av polyfenoler, koffein och aminosyror samt rankas högt i smakbedömningen.

Strax efter Ahmad kommer Lipton, tätt följt av Lord Nelson. I botten hamnar Kung Markattas te som inte höll måttet vare sig smakmässigt eller kvalitetsmässigt, och hade även lägre innehåll av hälsosamma ämnen än många andra. Långt ner hamnade även Coops te, som bland annat slogs av det egna lågprismärket X-tra.

Det finns inte någon större koppling mellan pris och kvalitet när det gäller English breakfast-teer på påse. Det billigaste teet Lord Nelson från Lidl får höga betyg, medan Numi och Life by Follis som är de två dyraste teerna hamnar långt ner i smak- och kvalitetsrangordningen.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsredaktion har låtit genomföra ett jämförande laboratorietest av påste av typen English Breakfast. Samtliga tester har utförts av forskningsinstitutionen Upasi Tea Research Foundation i regionen Tamil Nadu i Indien. Laboratoriet är en del av United Planters' Association of Southern India (UPASI) och fokuserar på att förbättra teodling, bearbetning och kvalitet genom vetenskaplig forskning och rådgivning.

Följande 12 produkter har testats och analyserats:

  • Lipton
  • Twinings organic
  • Ahmad
  • Coop
  • X-tra
  • Dilmah organic
  • Pukka
  • Life by Follis
  • Kung Markatta
  • Lord Nelson
  • Numi

 

500 gram (cirka 250 påsar) av respektive fabrikat köptes in under november månad 2024.

Testresultaten har betygssatts inom tre huvudområden som har viktats enligt följande:

Kvalitet                                 50%
Smakupplevelse                   30%
Hälsofördelar                        20%

Det som ligger till grund för betygsättningen är resultat från kemisk analys av:

Fiberinnehåll
Vattenlösliga ämnen
Föroreningar från produktionsprocessen (järnfilsspån)
Fuktinnehåll
Koffeinhalt
Aminosyror och lipider
Theaflaviner, thearubiginer, catechiner samt totalt polyfenolinnehåll.
Andel orenheter
Andel vattenlösliga ämnen
Pesticiderna bifenthrin, deltamethrin, hexythiazox, propargite, glyphosate, hexaconazole, dicofol & lamda-cyhalothrin.
Tungmetallerna kadmium, krom, koppar, bly, nickel.

Utöver det har laboratoriets experter gjort en bedömning av det bryggda teet med avseende på:

Kulören
Styrkan
Smaken
Friskheten

För smaktestet har teerna bryggts enligt samma recept, med samma mängd torrvara i koppen, oberoende av tepåsarnas storlek.  

Fakta om te

Tebusken är en kameliaväxt med det botaniska namnet Camellia sinensis. Drycken framställs av unga bladskott från växten. Te har använts av människor i åtminstone 1700 år, med ursprung i Kina där det från början användes för medicinska ändamål. De största producentländerna idag är Kina och Indien, men även Sri Lanka och Kenya är stora producenter av te.

Svart, grönt och vitt te kommer från samma växt men de bearbetas på olika sätt för att uppnå sin specifika karaktär. Vitt te består enbart av de späda knopparna och de unga bladen. Vitt och grönt te torkas direkt efter plockning för att förhindra oxidation, medan svart te genomgår en fermenteringsprocess som ger det dess mörka färg och distinkta, robusta smak.

Te innehåller koffein, som även kallas tein när det förekommer i te. Svart te innehåller ungefär 400 mg koffein per liter, grönt te ungefär 200 mg per liter. Jämförelsevis är koffeinhalten i bryggkaffe ungefär 800 mg per liter.

Te i påsform består ofta av mindre bitar än lösviktste. Vanligt svart te som ska bli påste klipps som regel till önskad storlek i tillverkningsprocessen. Det underlättar oxidationen och gör att påste drar snabbare än löste. Tepåsar görs i dag av vanligtvis av papper, men det finns också tepåsar av textil och nylon. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.