Ingen brikett är bra på allt

Ingen brikett är bra på allt

Laboratorietest

Vissa briketter går snabbt att tända men håller inte lika länge. Med andra är det tvärtom. Testfaktas test visar också att briketterna innehåller tungmetaller.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 10 jul, 2014
Läs senare

Grillning är ett av svenskarnas stora sommarnöjen. För tjockare köttbitar, potatis i folie och mycket grönsaker passar briketter bäst. De tar längre tid att tända än vanlig grillkol men i gengäld håller de värmen längre.

Men skiljer det något mellan olika briketter? Testfakta lät SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut jämföra sju olika fabrikat från vanliga livsmedelsbutiker, lågprisvaruhus och bensinmackar.

Det gäller att planera middagen ordentligt, visar testet. För de flesta briketter tar det runt 30 minuter att få till en fin glödbädd, men två fabrikat – Weber och Jula – kräver mer än 50 minuter innan det går att grilla.
– 25-30 minuter är ganska normalt för briketter, men 50 minuter låter väldigt mycket, säger Mikael Grönlund som driver sajten Grillguiden.se.
– Då får man hoppas att dessa briketter har en extra lång brinntid. Briketter som tar lång tid att tända brukar ofta hålla längre vilket ju kan vara att föredra om du ska grilla riktigt stora köttbitar, säger han.

För kokosbriketterna från Weber stämmer detta. Weber har klart längst grilltid och håller en temperatur på över 150 grader i tre timmar och 18 minuter vilket är dryga timmen längre än flera andra fabrikat i testet. Jula däremot tillhör de sämre även när det gäller grilltiden.
– Det låter inte som några bra briketter. Kanske har de en för hög fukthalt, säger Mikael Grönlund.

[PDF]

I testet tände laboratoriet briketterna med en elektrisk grillgaffel. Det går att minska tändtiden och få en jämnare glöd genom att använda ett så kallat tändrör eller skorstenständare – något som bland annat Weber rekommenderar på sin förpackning. I ett tändrör tänds briketterna eller kolet separat innan de hälls ut på grillen. 
– Ett bra knep är hälla ut de glödande briketterna på ena halvan av grillen. Då får man en del som inte är lika varm dit man kan flytta köttet om maten börjar bli bränd eller om briketterna börjar flamma.

Tändvätska är däremot ”helt förbjudet” att överhuvudtaget ha hemma, anser Mikael Grönlund.
– Det är förkastligt ur miljösynpunkt och dessutom är det lätt att bli förgiftad eller bränd. Varje år sker det olyckor med barn som dricker tändvätska eller personer som tänt eld på sig själva eller andra, säger han.

Askan från utbrända briketter används ofta som näring till trädgårdslandet eller blomrabatten. Men det bör man vara försiktig med, visar laboratoriets analys. I flera fall innehåller askan mer av tungmetallerna krom och nickel än vad som rekommenderas för skogsbruket. Skogsstyrelsen riktlinjer för krom är i dag 100 milligram per kilo, men askan från Weber innehåller 200 milligram.

– Det är inget som påverkar den grillade maten så länge du inte får aska på den. Men man kanske inte ska lägga askan i trädgårdslandet eller på bärbuskarna. Det bästa är att slänga den i soporna, säger Mathias Berglund, kemist på SP som utfört analysen.

 

Fakta om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har jämfört kvaliteten på sju olika fabrikat av briketter. Vid testet användes en vanlig klotgrill där hela grillytan täcktes med briketter. Samma volym briketter användes från varje fabrikat. Antändningen skedde med hjälp av en elektrisk grillgaffel.

Bedömning av påsarnas innehåll
Påsarnas innehåll vägdes och placerades sedan på ett hönsnät. Små delar silades bort och därefter vägdes briketterna igen. Laboratoriet undersökte även hur mycket hela respektive trasiga briketter påsarna innehöll.

Tid till grillglöd
Laboratoriet mätte tiden från det att man tänder grillen till dess att det var klart för grillning (alla briketter var askgrå eller glödande).

Grilltid
Under hela testet mätte laboratoriet temperaturen vid grillgallret med hjälp av ett plattermoelement. Man mätte grilltiden till dess att temperaturen sjönk till under 150 °C respektive under 100 °C.

Tungmetaller
Följande tungmetaller analyserades i den utbrända askan: koppar, vanadin, krom, kobolt, nickel, zink, bly, kadmium, molybden och arsenik.
Det finns inga gränsvärden tungmetaller i grillbriketter. Men Skogsstyrelsen har riktvärden för aska som används i skogsbruket. Vissa av briketterna överstiger riktvärdena för krom och nickel.

Fakta om FSC

Forest Stewardship Council, FSC, är en ideell organisation som verkar för ett ansvarsfullt bruk av världens skogar. För att få märkningen måste råvaran komma från FSC-certifierad skog. Bland annat slår man vakt om hotade djur och växter, markens framtida förmåga att bära skog, sunda arbetsvillkor för skogsarbetare och urbefolkningars rättigheter.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.