Hälften av bänkskivorna står inte emot fukten

Hälften av bänkskivorna står inte emot fukten

Laboratoriet utsätter bänkskivornas kanter för het ånga i tre gånger fem minuter. Ulf Lemke på SP sköter testet. Foto: Anna Sigge
Bänkskivans kant får ligga mot en vattendränkt svamp under sex timmar. Den måste vara helt tät för att inte svälla. Foto: Anna Sigge
Het ånga är också en del av fukttestet. På SP:s labb utsätts bänkskivan för ånga på 50 – 60 grader under 3 x 5 minuter. Foto: Anna Sigge
Ett aluminumblock med en temperatur på 180 grader får ligga mot bänkytan under 20 minuter. Foto: Anna Sigge
Hans Eriksson på SP testar bänkytans härdighet. Den repas och utsätts sedan för fett. Foto: Anna Sigge
Test av kalla vätskor. Blir det några fläckar av kaffe eller alkohol efter en timme? Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

På fyra av åtta köksbänkskivor i Testfaktas test kryper vatten och ånga in under kantlisten och skadar skivan. – Har fukten väl kommit in och skivan börjat svälla är det svårt att rädda den, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publicerad: 25 Jul, 2013
Läs senare

Ett nyfixat kök med fräscha, rena bänkskivor är något som står högt på önskelistan för många. Frågan är hur länge den nya skivan klarar vardagen i köket, med värme, kladd, blaskande vatten och ånga från diskmaskinen.

Testfakta har låtit SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås jämföra åtta olika köksbänkskivor i vitt laminat. När labbet utsatte bänkskivornas fram- och sidokanter för test med vatten och ånga trängde fukt in i hälften av skivorna.

[PDF]

– Under det hårda ytskiktet är det en spånskiva, och kommer det in vatten till den suger den åt sig som en svamp och börjar svälla. Det måste vara helt tätt, har fukten väl kommit in blir det svårt att rädda bänkskivan, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP.

Bänkskivorna kontrollerades både före och efter fuktproven. Vedum, Marbodal, Kvik och Myresjökök svällde alla av fukten. Även om skivan först bara öppnar upp sig lite i skarven mellan kantlist och ytskiktet så gör det att det kommer in mer fukt nästa gång och skivan sväller ännu mer.

– Efter ett halvår ser den inte rolig ut och troligtvis måste man byta den betydligt tidigare än vad man räknat med, säger Bengt-Åke Andersson.

Ballingslöv, Ikea, Bauhaus och Epoq klarade fuktprovningarna mot kanterna helt utan skador. Gemensamt för de opåverkade skivorna är att de har rundade framkanter, så kallad postform, där laminatet är vikt runt kanten.

– Den konstruktionen är inte lika känslig som de med rak framkant eftersom det blir betydligt mindre skarvar där fukt kan tränga in, säger Bengt-Åke Andersson.

Eftersom en kortsida av bänkskivan kan vara placerad mot en spis är det också intressant att veta hur värmetåliga sidokantlisterna är. Detta testades genom att lägga ett 85-gradigt järn mot bänkskivornas kortsidor i en timma.

Alla märken klarade sig opåverkade utom Bauhaus och Epoq, vars lister släppte av värmen. Bauhaus och Epoqs kantlister var inte fabrikslimmade som de andra utan levererades med en medföljande, förlimmad kantlist som labbet själv fick stryka på med strykjärn.

Laboratoriet testade också hur bra bänkskivornas ovansidor klarade värme vatten, fläckar och repning.Provbitar indränkta med kaffe, fett, vatten och alkohol fick ligga på bänkytorna i timmar, något som alla fabrikat klarade så gott som prickfritt.

I värmetestet ställdes ett hett aluminiumblock på bänkytan i tjugo minuter. Det lämnade spår efter sig på alla skivor, men det varierade hur tydliga märken det blev. Sämst klarade sig Myresjököks blanka skiva. Där blocket stått mattades glansen ordentligt.

Ytorna provades också mot fuktig värme, med en blöt trasa mellan det varma aluminiumblocket och bänkskivan. Här fick Ikeas och Marbodals bänkskivor de tydligaste märkena.

Att till synes likadana bänkskivor klarar påfrestningarna olika bra är inte konstigt, menar Bengt- Åke Andersson.

– Det beror helt på vilken typ av laminat som används. Laminat är gjord av olika lager av papper som impregnerats och pressats samman. Ytskikt, antal lager med mera har betydelse för slutprodukten. Men det viktigast är att tillverkaren lyckas få alla skarvar täta, säger Bengt-Åke Andersson.

 

Fakta

Bauhaus skiva är inköpt av Testfakta, de övriga är inskickade från tillverkarna.
Tillverkarna fick själva välja om skivan skulle ha matt eller blankt ytskikt.

Testet bestod av följande delar:

Ytans fläcktålighet
Filtlappar indränkta med olika vätskor lades på bänkytan. Lappar med vatten och fett fick ligga i 24 timmar. Lappar med alkohol och kaffe fick ligga i en timma.

Ytans reptålighet
Ytan rispades av ett spetsigt verktyg med ett tryck på 10 Newton. Den bedömdes sedan med lupp. Efter rispning lades en fettmättad filtbit på området för att se om fett skulle sprida ut sig i eventuella repor.

Ytans värmetålighet
Labbet testade både torr och våt värme. Ett 180 grader varmt aluminiumblock ställdes på bänkytan i 20 minuter. Ett 85 grader varmt aluminiumblock med en våt duk mellan blocket och bänken fick också stå i 20 minuter. Efter båda proverna bedömdes hur ytan påverkats.

Kantens tålighet mot vatten
Bänkskivan fick stå med framkanten mot ett vattendränkt skummaterial i sex timmar. Skivornas tjocklek mättes före och efter provet för att se om den sugit åt sig fukt och svällt.

Kantens tålighet mot ånga
Framkanten utsattes för het ånga (50-60 grader) under fem minuter. Samma sak upprepades tre gånger med ett dygns mellanrum. Skivorna inspekterades och eventuell svällning bedömdes.

Kantens tålighet mot värme
Sidokantlisten placerades mot ett 85-gradigt järn under en timma. Labbet bedömde sedan hur listen påverkats.

Kantens tålighet mot ånga bedömdes på en skala mellan 1-3, där tre är bäst. I alla de övriga testmomenten bedömdes påverkan på en skala 1-5, där fem är bäst (ingen påverkan alls).

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.