Kända miljögifter i vinterkängor till barn

Kända miljögifter i vinterkängor till barn

Laboratorietest

Fem av åtta testade kängor innehåller skadliga perfluorerade ämnen trots att företagen bedyrar att dessa inte förekommer i tillverkningen. I ett svenskt märke hittade laboratoriet det förbjudna ämnet PFOS.

Laboratorietest
Martin Hansson, Lotta Hedin
Martin Hansson, Lotta Hedin Publicerad: 7 Nov, 2014
Läs senare

Flera märken i Testfaktas årliga test av vinterkängor innehåller miljögifter. Det handlar om så kallade perfluorerade ämnen som bland annat används för att göra skor och textilier smuts- och vattenavstötande. Ämnena bryts inte ned i naturen, har hormonstörande effekter på människor och djur och är misstänkt cancerframkallande. 
– Det är inga trevliga ämnen det handlar om, men jag ser ingen direkt hälsorisk för den som använder skorna så länge man inte suger eller slickar på dem, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.
– Problemet är snarare att ämnena kommer att lossna från skorna efter ett tag och hamna i naturen där de anrikas i näringskedjan och kan nå oss människor via maten. 

[PDF]

Mest anmärkningsvärt är Kavat-kängorna där laboratoriet hittade det förbjudna ämnet PFOS i halter som ligger nästan tre gånger över lagkravet. Svenska Kavat har en hög miljöprofil och resultaten är så pass förvånande att Testfakta lät analysera ytterligare ett par skor av samma modell. I det andra paret hittade laboratoriet inte det aktuella ämnet.

 – Att den första skon innehåller PFOS är helt klart. Vi testade om den flera gånger med provmaterial från olika ställen på yttermaterialet. Det andra paret låg däremot under detektionsgränsen, säger Camilla Nilsson, kemist på Swerea IVF som utfört analysen.

På Kavat ser man mycket allvarligt på resultaten.

- Vi har kvalitetsgarantier från våra underleverantörer och vi är väldigt förvånade över att någon av dem brustit. Vi kommer gå tillbaka i kedjan för att ta reda på var, när och hur det gått fel, säger Magnus Ericson på Kavat.

Enligt honom kommer Kavat instruera återförsäljarna att plocka bort den aktuella modellen från hyllorna. Företaget skickar nu ett större urval på test, och kommer sedan spåra de skor som kan misstänkas innehålla det felaktiga råmaterialet.

I fyra andra vinterkängor – Viking, Eurosko, Din Sko och Ecco – hittades rester av det perfluorerade ämnet PFOA som finns med på EU:s kandidatlista över extra farliga ämnen. Det anses ha ungefär samma egenskaper som PFOS och det är bara en tidsfråga innan även detta ämne förbjuds inom EU. I Norge finns redan ett sådant förbud.

Men även om PFOA fortfarande är tillåtet så lovar företagen själva att de inte använder sig av det i tillverkningen. Trots det finns alltså ämnet i kängorna. Ljuger man helt enkelt?

– Om det är medvetet eller inte kan jag inte svara på. Men ett allmänt intryck från kemikalievärlden är att avståndet mellan de som säljer en produkt och de som tillverkar den är enormt och att informationen ofta stannar någonstans på vägen, säger Bert-Ove Lund på Kemikalieinspektionen.

Det behöver heller inte vara så att PFOA använts i själva impregneringsblandningen. Ämnet kan även fungera som hjälpkemikalie vid andra kemiska processer och då kan rester av ämnet hamna på produkten.

Det kan också vara så enkelt som att fabriken där skon tillverkas inte rengör sin utrustning tillräckligt bra mellan olika produktioner, menar Audun Heggelund, chefsingenjör på Miljödirektoratet, norska motsvarigheten till Kemikalieinspektionen. Enligt honom måste företagen bli bättre på att kontrollera sina underleverantörer och ställa rätt krav.

– Vi har flera exempel i Norge på företag som haft problem med PFOA i sina produkter. Men genom att ändra i produktionsförhållandena så har detta gått att rätta till, säger han.
 

Fakta om testet

Testet är utfört av Swerea IVF i Mölndal och Gore Footwear Laboratory i Tyskland, som tillhör företaget bakom materialet Gore-Tex. Gore-laboratoriet anlitas eftersom det är det enda laboratoriet i Europa som har tillgång till den utrustning som krävs för att testa andning och vattentäthet efter en simulerad, längre tids användning av kängor. Gore-Tex är en stor tillverkare av funktionsmaterial för kläder och skor men man tillverkar inga egna konsumentprodukter.

Testet bestod av följande delar:

Andningsförmåga (utfört på Gore Footwear Laboratory)

En membranpåse med vatten och en doppvärmare som värmer vattnet i påsen placeras i kängan. Kängskaftet försluts så att all avdunstning sker genom kängans material. Labbet mäter Mängden avdunstad vätska.

Vattentäthet (utfört på Gore Footwear Laboratory)

Skorna får ”gå” i vatten med en stegsimulator, 200 000 steg. Testet är helt automatiserat. Sensorer inne i stöveln känner av när vatten tränger in och stegsimulatorn stängs då av.

Värmeisolation (utfört på Swerea IVF)

En påse med 38-gradigt vatten placeras i skon tillsammans med en termometer. Skorna försluts, sedan mäts hur lång tid det tar innan vattentemperaturen sjunkit till 33 grader.

Kemisk analys, förekomst av de perfluorerade ämnena (utfört på Swerea IVF)

En kemisk analys utfördes av huvudmaterialet på på vinterkängan, där ämnena

PFOA, PFOS, PFUdA, PFDoA, pFTrDA och PFTeDA bestämdes enligt Oeko-Tex. Enligt EU:s POP-förordning är PFOS förbjudet i halter över 1 µg/m2 i textil och läderprodukter.

PFOA är förbjudet i Norge, där gäller maxgränen på 1 µg/m2 för ämnet. Bestämmelserna gäller för produkter som har producerats 1 juni 2014.

Totalbetygen har viktats enligt följande: Vattentäthet 50 procent, andningsförmåga 25 procent och värmeisolation 25 procent.

Uppgifter från tillverkarna om kemikalieförekomst

Testfakta bad skotillverkarna att uppge om perfluorerade ämnen användes i produktionen av skorna, och om skorna var behandlade med antibakteriella medel.

Endast Ecco och Timberland svarade att perfluorerade ämnen används, dock inte PFOA eller PFOS. Alla övriga tillverkare svarade helt nej. Vid analysen hittades dock PFOA eller PFOS i fem av åtta skor.

Ecco, Eurosko och Timberland uppger att deras skor är antibakteriellt behandlade. För dett kan till exempel små, små silverpartiklar användas för att hämma bakterietillväxt. Detta är ifrågasatt eftersom kunskapen om hur det påverkar människor och miljö är bristfällig. Av de antibakteriella ämnena gjordes ingen labbanalys.

Fakta: PFOS/PFOA

PFOS och PFOA tillhör gruppen perfluorerade ämnen. PFOS är förbjudet i EU eftersom det inte bryts ner i naturen, är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer. PFOA är tillsammans med fyra andra perfluorerade ämnen upptaget på EU:s kandidatlista för särskilt skadliga ämnen. Ett förbud har införts i Norge. PFOA bryts inte heller ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande.

Källa: Kemikalieinspektionen

Uppgifter från tillverkarna om kemikalieförekomst
Testfakta bad skotillverkarna att uppge om perfluorerade ämnen användes i produktionen av skorna, och om skorna var behandlade med antibakteriella medel.
Endast Ecco och Timberland svarade att perfluorerade ämnen används, dock inte PFOA eller PFOS. Alla övriga tillverkare svarade helt nej. Vid analysen hittades dock PFOA eller PFOS i fem av åtta skor.
Ecco, Eurosko och Timberland uppger att deras skor är antibakteriellt behandlade. För dett kan till exempel små, små silverpartiklar användas för att hämma bakterietillväxt. Detta är ifrågasatt eftersom kunskapen om hur det påverkar människor och miljö är bristfällig. Av de antibakteriella ämnena gjordes ingen labbanalys

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.