Problem med fukt och mögel orsakat av vattenskador ökar stadigt. 2011 var 751 000 byggnader och två miljoner privatpersoner drabbade. I snitt rapporterades det in närmare 200 fuktskador om dagen till försäkringsbolagen under 2011.
Störst är problemen i äldre småhus, där skadorna finns inuti konstruktioner, ouppvärmda kryputrymmen och vindar.
– Fuktskador är vanligast i småhus byggda på 60 -och 70-talet. Många konstruktioner är extremt känsliga som till exempel krypgrunder med låg luftomsättning, säger Boverkets fuktexpert Olle Åberg.
Ändrade levnadsvanor ökar också påfrestningarna på husen. En barnfamilj som tvättar och duschar ofta bör se upp.
– Det går nog inte att ändra människors vanor. Men man kan se till att badrummet har bra ventilation, bra tätskikt och fukttåliga material. Dusch och badkar ska placeras så att vattnet inte sprutar ut eller rinner in i fönstersmygen. Badrummet ska också ha bra lufttätning mot andra utrymmen för att undvika att vattenånga exempelvis läcker ut på vinden, säger Olle Åberg.
För att undvika fuktskador är det också viktigt var i huset eller lägenheten du hänger tvätten. Det bästa alternativet är självklart tvättstugans torkskåp. Annars är ställen med bra ventilation och värme med golv som tål vatten bra alternativ. Men att hänga tvätten i ett vardagsrum med trägolv är inte någon bra idé.
Hus som är byggda under de senaste 25 åren har färre skador än de äldre. Isoleringen är bättre och konstruktionen kraftigare. Men det finns undantag.
– De som köper ett nyproducerat hus med enstegstätade regelväggar får vara beredd på att få ett renoveringsobjekt. Om vatten tränger in bakom väggarnas fasadskikt kan det inte dräneras bort, vilket leder till fuktskador. Trots kritik mot konstruktionen produceras fortfarande byggnader med denna teknik.
Nuförtiden är det vanligt att köparna av ett nytt hus eller lägenhet, inte får se vad de betalar för. Försäljning brukar ske innan bygget ens har börjat.
– Var mycket noggrann när du skriver kontraktet! Sätt dig in i konstruktionen för att upptäcka eventuella fel. Det är många som köper hus eller lägenhet utifrån ett koncept som visar sig vara renoveringsobjekt, säger Olle Åberg.
Kök och badrum är de mest drabbade utrymmena. Här sker 26 respektive 30 procent av alla fuktskador. Att bygga en egen spaanläggning eller ett större kök blir alltmer populärt.
– Förr i tiden kom alltid VVS-installatörer och installerade vattenledningar, men nu tror folk att de kan göra det själva utan hjälp. Detta blir inte bra, det ser vi en tydlig tendens på. Om privatpersonerna har utfört installationer på ett icke fackmässigt sätt, så kan de riskera att bli utan ersättning vid en eventuell renovering, säger Peter Bratt, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Det finns en hel del viktiga punkter att tänka på inför ett husköp. Som köpare bör du alltid anlita en besiktningsman, enligt Peter Bratt.
– Undersökningen är mycket viktig för att slippa dyra renoveringar efter bara några år. Väljer man ett renoveringsobjekt och anlitar en entreprenör så ska du kräva ett tydligt försäkringsbevis om det skulle dyka upp några problem.
Råkar du ut för en fuktskada är det viktigt att ha rätt försäkring som täcker renoveringsbeloppet. Om din bostad råkar ut för en fuktskada bör du i första hand kontakta ditt försäkringsbolag och göra en skadeanmälan. Därefter begära att en besiktningsman från bolaget undersöker skadan. Har skadan uppkommit i en bostadsrätt bör styrelsen kontaktas som i sin tur ska anmäla skadan till sin fastighetsförsäkring. Det är viktigt att undersöka om någon byggfirma är inblandad och om de då har ett ansvar och en ansvarsförsäkring som kan täcka skadorna.
Boverket beräknar att de totala kostnaderna för att åtgärda samtliga hus med fuktskador är cirka 100 miljarder kronor.