Nötter är vårt nya hälsosnacks, rekommenderade av både dietister och hälsoprofeter bland annat för sina nyttiga fetter. Tillverkare som Estrella och OLW har inte varit sena att haka på trenden. De lanserar ständigt nya nötbladningar som ger oss lite bättre samvete i ett frossande fredagsmys.
Och nötter äter vi som aldrig förr. Det märks inte minst i handelsstatistiken.
Importen av cashewnötter har ökat lavinartat. År 2000 importerades 65 ton, en mängd som sedan dess ökat 50-60 gånger.
Cashewnötterna kommer i olika former: saltade, rostade och naturella. Bara under 2009 importerades enligt SCB drygt 2 900 ton naturella cashewnötter till ett importvärde av drygt 133 miljoner kronor. Det motsvarar ett importpris på i snitt cirka 45 kronor kilot. Men när kunden betalat för nötterna i butiken har priset i de flesta fall fyrfaldigast. Prisspannet i Testfaktas test är 100-200 kronor kilot.
[PDF]
– Vi har importerat cashewnötter i 30 år och har sett hur marknaden exploderat och konkurrensen ökat de senaste åren, säger Alex Tengvall, vd för Risenta som är en stor leverantör till bland annat ICA.
– Prisbilden har varierat kraftigt de senaste åren, och den är på väg upp igen.
Risentas säljer sina produkter med en tydlig hälsoprofil. Cashewnötterna förpackas som naturella.
– Vårt inköpspris ligger klart över de 45 kronor som du räknat fram. Vi vill ha en nöt som är relativt stor med en bra krispighet, säger Alex Tengvall.
Han beskriver cashewmarknaden som vilken annan marknad som helst, där varor köps och säljs enligt olika sorteringar efter kvalité. Storlek och antalet hela nötter är två vanliga kvalitetskriterier.
– Vi köper våra nötter ur premiumsegmentet, med beteckningen w320. Det betyder att man är garanterad 320 hela nötter per pound. W står för whole. I en billigare version får man alltså fler trasiga bitar.
Risentas nötter har Indonesien som ursprungsland. Men de flesta nötter i Sverige sälja via europeiska återförsäljare. Handeln styrs i praktiken från Holland, medan Indien är ett slags upparbetningens huvudfabrik.
– Även nötter som odlas i till exempel afrikanska länder som Kenya och Tanzania skeppas vidare till anläggningar i Indien. Det mesta av nötknäckandet sker i dag maskinellt, säger Alex Tengvall.
På senare år har Vietnam blivit en stor exportör av cashewnötter. Av återförsäljarforum på nätet att döma tillämpar många av de vietnamesiska producenterna en aggressiv prispolitik och säljer nötter från 2-3 dollar kilot.
Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag, vars cashewnötter har högsta kilopris i Testfaktas test. Nötterna är också Kravmärkta, med Indien som ursprungsland.
– Vi köper våra nötter från en europeisk leverantör som i sin tur köper nötter från en certifierad odlare som uppfyller branschens krav, säger Mårten Hasselbom, inköpsansvarig på Saltå Kvarn.
Även han har upplevt stigande priser på världsmarknaden.
– Dåliga skördar har också påverkat. Runt 10-15 procent har priserna stigit det senaste året. Våra inköpspriser ligger i snitt 30 procent högre än de 45 kronor som du räknat fram, säger han.
Användandet av bekämpningsmedel brukar vara tecken på odlingsförhållandena för ett livsmedel. Många bekämpningsmedel lämnar spår efter sig. Men i Testfaktas test har franska laboratoriet Eurofins inte hittat något spår av så kallade pesticider i någon förpackning, vilket är ovanligt. Det finns heller inga spår av mögelgiftet aflatoxin, som brukar påträffas i importerade livsmedel som ris, nötter, majs, och fikon.
– Möjligen hänger det samman med att cashewnötter skördas och lagras på ett annat sätt än andra nötter, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Det finns med andra ord heller inte några tecken på att ett sortiment skulle vara mer eller mindre ekologiskt odlat. Även Alex Tengvall på Risenta har svårt att se vad som skulle motivera de stora prisskillnaderna mellan ekologiskt odlade nötter och ”vanliga”.
– Många som odlar i cashewnötter i till exempel Afrika har sannolikt inte råd med bekämpningsmedel och odlar ändå under former som uppfyller kraven för ekologisk märkning.