I butikshyllan hänger tandborstarna i långa rader. Det finns mängder av märken och alla utlovar de bästa möjliga omvårdnad av dina tänder. Men hur ska man som konsument kunna avgöra vilken som gör jobbet bäst?
Testfakta har låtit Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, utsätta tio vanliga mjuka tandborstar för två tuffa test, för att se vilka produkter som håller i längden. I det första momentet, som handlade om slittålighet, klarade sig alla borstarna ganska bra. Hälften av fabrikaten var i princip opåverkade efter att ha dragits fram och tillbaka över ståltrådar på en frostad glasskiva.
– De tålde en hel del, säger Erika Callsen, provningsingenjör på SP.
[PDF]
Men i det andra testet, rengöringsmomentet, visade sig skillnaderna. Borstarna fick här i uppdrag att ta bort en intorkad beläggning av ägg, malda siktade havregryn och färgämne från frostade glasplattor.
– I munnen torkar inte maten in på tänderna, men vi lät det göra det i vårt test för att göra det tuffare för tandborstarna. Vi använde frostade plattor eftersom tänder inte är helt blanka. Plattorna hade avrundade kanter och mellanrummen mellan dem motsvarade avstånden mellan tänderna i munnen, säger Erika Callsen.
Tre av tandborstarna tog bort nästan all beläggning, 95 procent, och ytterligare tre gjorde ett nästan lika bra jobb. Bland de bästa rengörarna fanns både testets dyraste borste, Jordan Clinic Gum Protection, och en av de billigaste, Tepe Select, som kostar en tredjedel av testvinnarens pris.
Sämst i rengöringstestet var Aquafreshs borste, som bara tog bort 60 procent av beläggningen. Tandborsten från Apotek Hjärtat var inte mycket bättre. Den rensade bara bort tre fjärdedelar av smutsen från ”tänderna”.
– Vi testade varje tandborste på samma sätt – de här två borstarna var helt enkelt sämre, säger Erika Callsen.
Testfaktas test kan alltså ge värdefulla råd vid tandborstvalet i butiken. Att titta på de olika tandborstarnas utformning ger dock inte så mycket vägledning som man kan tro. På vissa borstar är stråna längre på borsthuvudets mitt, på andra är stråna lika långa. Men vilket som är bäst har ännu inte gått att bevisa, enligt Britt-Mari Stenman, som är tandhygienist och överfluortant på Folktandvården.
– Tillverkarna beställer egna undersökningar som alla visar att utformningen av deras tandborstar är bäst. De oberoende undersökningar som har gjorts har inte kunnat hitta någon skillnad.
Varför ser då tandborstarna så olika ut?
– Om alla tandborstar på marknaden såg likadana ut skulle det nog vara svårt att marknadsföra dem. Samtidigt upplever vissa personer att deras tänder blir renare om de använder en viss typ av tandborste.
Gör det någon skillnad om skaftet är böjbart?
– För de som har svårt att gapa kan det vara lättare att komma åt insidan i underkäken med en tandborste som har böjbart skaft. Och om man borstar hårt är det bra om skaftet sviktar.
Hur ofta ska man byta tandborste?
– Minst var tredje månad. Eller tidigare om stråna börjar spreta. Då gör den inte lika rent längre.
Vad är det vanligaste felet vi gör när vi borstar tänderna?
– Många tror att de borstar längre än vad de egentligen gör. Man ska ju borsta i två minuter, men de flesta tycker att de har borstat klart efter 45 sekunder!
Så borstar du tänderna på bästa sätt
- Tänk på 222-regeln. Borsta tänderna två gånger om dagen – i två minuter – med två centimeters tandkräm.
- Välj en mjuk tandborste med litet borsthuvud, som kommer åt att göra rent överallt.
- Vinkla borsthuvudet 45 grader mot tandköttskanten. Om bakterier blir kvar vid tandköttskanten kan det leda till inflammation och i längden tandlossning.
- Borsta med korta rörelser, som när man suddar med ett suddgummi.
- Börja inte borsta på samma ställe i munnen jämt, eftersom tandborstningen är mest effektiv i början.
- Tandkrämen ska ha fluor och vara lågslipande (RDA 50-60). Skölj inte bort tandkrämen.
- Avsluta med tungtricket. Om det känns skrovligt på tänderna finns det bakterier kvar.