Svenskarna använder en miljard plastkassar om året

Svenskarna använder en miljard plastkassar om året

Foto: Shutterstock
Lena Ek. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Plastpåsen är en symbol för konsumtion och miljöförstöring. Varje år använder svenskarna närmare en miljard påsar. I många länder bromsas nu användningen, med både regleringar och höga böter. Men i Sverige görs väldigt lite för att minska antalet kassar.

Julia Lundin Publicerad: 9 Mar, 2012
Läs senare

Inom EU-kommissionen diskuteras ett förbud mot plastpåsar. En av orsakerna är de cirka 250 miljarder plastartiklar som idag flyter runt i Medelhavet och skapar stora problem.

Flera andra länder har redan infört lagar som drastiskt förändrat användningen. Till exempel har Irland infört en skatt som minskat förbrukningen med 90 procent. Kinas regering har meddelat att man från och med första juni i år förbjuder gratis plastpåsar i butiker. I Sydafrika är påsarna redan förbjudna och den som ändå tillhandahåller påsarna riskerar böter eller till och med fängelse.

Men i den svenska riksdagen är plastpåsen sällan debatterad. Det är snart fyra år sedan frågan senast var uppe. Dåvarande riksdagsledamoten Ameer Sachet (s) argumenterade i en motion för att plastpåsarna i handeln borde ersättas med papperskassar eller andra miljövänligare alternativ.

Dåvarande miljöministern Andreas Carlgren svarade att det nuvarande systemet, där producenterna tar ansvar, fungerar bra.

Lena Ek är miljöminister sedan i september. Men hon har inte ändrat inställning i frågan.
– Vi ligger högt på listan över länder som är bäst på insamling av mjuk– och hårdplast i Europa. Man har valet att antingen förbjuda eller förbränna påsarna, vi gör det sistnämnda mycket bra. Men det går alltid att göra det bättre, genom till exempel ökad tillverkning av nedbrytningsbara biopåsar som många företag har valt att införa.

Lena Ek tycker istället att det stora problemet är alla plastpartiklar som flyter runt i världshaven.
– Dessa mikropartiklar förgiftar bland annat fiskar och fåglar. Plastkassen som miljöhot är därför en internationellt viktig fråga.

Medan debatten om plastkassarna på nationell nivå står stilla finns det flera exempel på lokala initiativ. I januari motionerade Miljöpartiet i Alingsås om att invånare och affärsidkare ska stimuleras att använda mer miljövänliga alternativ till plastkassar.
– En vuxen svensk använder i genomsnitt 300 plastpåsar per år. Det medför en negativ påverkan på miljön. Vi vill att människor ska bli mer medvetna om riskerna och att mycket plast hamnar i havet, säger miljöpartisten Lena Klevenås.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"5474","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]

Lena Ek. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Naturvårdsverket är myndigheten som ansvarar för att kontrollera producentansvaret. Där välkomnas förslaget som Miljöpartiet i Alingsås lägger fram.
– Det är positivt med lokala initiativ för att förebygga mängden avfall i samhället säger Sanna Due, expert på avfallsfrågor vid Naturvårdsverket.
– Just nu görs inga regleringar av plastpåsar på nationell nivå, den senaste siffran jag hörde över plastpåsens tillverkning var en miljard om året.  Det största problemet är dock vad du stoppar i påsen, det vill säga vad du konsumerar och hur du tar dig till och från butiken.

Men vad är då alternativet till plastpåsen? Många förespråkar tygkassen, men det är inte självklart att det är ett bättre val för miljön.
– Produktionen av textiler är mycket vatten- och kemikaliekrävande och ger stora koldioxidutsläpp. För att tygkassen ska kompensera utsläppen måste den användas många gånger, säger Sanna Due.

Det andra alternativet är papperskassen. Papperspåsarna kommer visserligen från en förnybar källa, är nedbrytningsbara, komposterbara och går att återvinna. Men tillverkningen kräver fyra gånger mer energi än plastpåsarnas och de tar större plats, vilket i sin tur kräver fler transporter.

De allra flesta kassarna används i matbutikerna. Matkedjorna har fått kritik från Sveriges Konsumenter för att de gör för lite för att minska antalet kassar. En anledning uppges vara att drygt hälften av vad en kund betalar för en kasse blir ren förtjänst för butiken.

Axfood, som äger Hemköp, Willys och Tempo, räknar med att deras kunder bär hem 120 miljoner plastkassar om året. De försöker snarare påverka miljön genom en ny typ av plastkasse.
– Alla våra påsar är gjorda av förnyelsebar plast och vi har fått mycket bra respons på detta. Polyeten är baserat på olja och återvinns på samma sätt som en vanlig plastkasse, skillnaden är att koldioxidutsläppen minskar med 70-75 procent. Det var såklart uppförsbackar i början av lanseringen, men nu har vi kommit igång på riktigt, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.