Fakta om testet

Fakta om testet

Peter Willebrand Publicerad: 4 Jan, 2011
Läs senare

Swerea IVF i Mölndal har på Testfaktas uppdrag testat ett urval av skidhandskar för vuxna.

Testet omfattar parametrarna konstruktion, värmeisolation, nötningshärdighet, sömstyrka, vattentäthet och vattenabsorption. Följande skidhandskar har testats:

  • Peak Performance Maroon Glove
  • Burton Pyro Glove
  • Kombi KBI Wall GTX
  • Trek Mates Chamonix GTX
  • The North Face Montana Glove
  • Everest Ski
  • Everest Extreme
  • Mc Kinley MK Sento Glove

 

Urvalskriteriet har varit skidhandskar för fritidsanvändning med ett ordinarie butikspris upp till 500 kronor. Urvalet är baserat på sortimentet av skidhandskar i större sport och fritidsbutiker i Stockholm. Ett av de mer namnkunniga fabrikaten på den svenska marknaden är Hestra. Flera av butikerna förde hanskar från Hestra men samtliga kostade mer än 500 kronor. Tre par av varje skidhandske har inhandlats i butiker i Stockholm under december månad 2010.

Test av nötningsbeständighet (slitagetålighet)Nötningsbeständigheten testades enligt SS-EN 388:2004 i en så kallad Martindale nötningsapparat. Testet utfördes på fyra provbitar från handflatan på varje handske.  Efter 100 varv gjordes en första visuell bedömning, efter 500, 2000 och 5000 varv kontrollerades om det gått hål i provbitarna.

 

Test av sömmarnas styrka
Sömmarnas styrka på handskarnas insida (handflatesidan) och ovansida testades enligt EN 13594:2002. Sömmarna utsattes för en ökad belastning till dess att sömmen gick av eller materialet brast. Sömstyrkan mättes i Newton (N).

Vattenmotstånd och vattentäthet
Med vattenmotstånd menas handskens förmåga att inte suga upp vatten (absorbera vatten). Vattentäthet avser handskens förmåga att inte läcka in vatten. En handske som absorberar vatten kan ändå vara vattentät. En handske som är vattentät men som suger åt sig vatten i yttermaterialet har svårare att isolera för värme, blir tyngre och tar längre tid att torka.

Handskarna placerades lutande och fastsatta i kanten på ett lakningskärl. Kärlet fylldes med vattenledningsvatten, ca 23 °C. Varje handske belastades inuti med en vikt ca 100 g. Handskarna vägdes efter 30 minuter respektive 2 timmars exponering för att avgöra hur mycket vatten som de absorberat och läckt in. Den absorberade mängden vatten anges som procent av handskens egen vikt.

Värmeisolation
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"6366","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]

Värmeisoleringen mättes med hjälp av Swereas termiska mannekäng Tore. Tores kropp är indelad i 17 sektioner (huvud, bröst, mage, rygg, lår, höger respektive vänster hand etc.). Ett reglersystem ser till att temperaturen hos varje kroppsdel hålls vid 34,0 ºC och räknar sedan ut vilket värmemotstånd eller hur mycket energi som krävs för att hålla temperaturen.

Varje försök utfördes 3 gånger och mellan provningarna lossades handskarna litet och sattes på plats på nytt. För varje försök beräknades det genomsnittliga värmemotståndet för höger och vänster hand. Som jämförelse med skidhandskarna undersöktes på motsvarande sätt också ett par enkla handskar av bomull. Skillnader i värmemotstånd illustreras med bilder från IR-kamera. Värmemotståndet anges i enheten m2K/W (ytan x temperaturskillnaden mellan insidan och utsidan / den energi som går åt för att hålla handen vid en stabil temperatur på 34 grader Celsius).

För den vanliga bomullshandsken uppmättes ett värmemotstånd på 0,16 m2K/W. De bästa eller varmaste handskarna (Kombi och Everest Ski) uppmätte ett värmemotstånd på 0,34 m2K/W och de sämsta (Burton och Mc Kinley) ett värmemotstånd på 0,27 m2K/W.

IR-bilder tagna av handskarna visar tydligt att temperaturen är högre (röd/gul) på vissa handskar än andra, vilket innebär att mer värme försvinner från handsken.

Konstruktion
Tillverkarna har valt olika typer av material för ytskikt, isolering och vattenmotstånd. Hur dessa val påverkar handskarnas prestanda framgår av testresultatet. Den för testresultatet viktigaste materialskillnaden är om handsken har ett vattentätt membran eller inte. Membran gör så att handsken släpper ut fukt inifrån handsken men stoppar fukt utifrån.

Sammanfattning
I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt: Tålighet/Hållbarhet 33 procent, värmeisolation 33 procent och vattentäthet 33 procent.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.