I studien ingår 34 fiskar, skaldjur och fiskprodukter. Två vanliga och relativt billiga fiskar rekommenderas.
– Sill och makrill är exempel på bra val. De innehåller mycket nyttigt fett och är också bra ur miljösynpunkt. Det är inte alla fiskar och fiskprodukter som är bra miljöval men med makrill och sill är du säker, säger Anna Karin Lindroos, chef för Livsmedelsdataenheten på Livsmedelsverket.
Just makrill i tomatsås och sill är en bra källa till den nyttiga fettsyran omega-3. Där räcker det med en portion på 100-150 gram för att få i sig hela det rekommenderade dagliga intaget.
När det gäller omega-3 var det betydligt sämre för fiskbullar och fiskpinnar samt de tropiska arterna panasiusmal och tilapia.
Hälften av de undersökta fiskarna innehöll mycket vitamin D. För många av fiskarna räckte det med en portion för att klara det dagliga intaget. Även jod och selen är viktiga näringsämnen som kommer från fiskarna.
– Fisk innehåller nyttigt fett, vitamin D, jod och selen och vårt råd är att äta fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. Variera fisksorterna och välj helst fisk som är märkt med MSC eller KRAV. Då har du gjort något bra för dig själv och miljön, säger Anna Karin Lindroos.
Fotnot: I det ursprungliga pressmeddelandet från Livsmedelsverket angav myndigheten att fiskpinnar och fiskbullar inte var en källa till omega3. Det uttalandet har nu tagits tillbaka och myndigheten skriver att barnfavoriterna innehåller den nyttiga fettsyran. Dock inte i samma mängd som till exempel sill och makrill.