Tvättmedlet som klarar fläckarna bäst

Tvättmedlet som klarar fläckarna bäst

Laboratorietest

Hälften av medlen når inte ett godkänt resultat, ett fåtal får toppbetyg och det är stora skillnader i effektivitet. Testvinnaren i Testfakta Researchs test av tvättmedel visar störst jämnhet med relativt höga betyg i de flesta moment.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 31 Aug, 2012
Läs senare

Rent, vitt och med klara kulörer! Oavsett vad ett plagg varit med om innan det hamnat i smutstvätten vill vi helst att det ska vara så nära sitt ursprungliga skick som möjligt efter tvätten. Samtidigt har vi alla upplevt hur besvärliga fläckar biter sig fast, hur färger tappar lyster och vitheten övergår till en trött och halvgrå nyans.

Så vilken tvätteffekt har ett bra tvättmedel, och hur stor är egentligen skillnaden mellan olika varumärken?

Testfakta har på uppdrag av producenten Unilever/Via jämfört åtta vanliga pulvertvättmedels tvätteffektivitet och så kallade vitbevarande egenskaper.

Franska laboratoriet Eurofins ATS i Aix en Provence har utfört själva testet, enligt en standard som internationella branschorganet AISE arbetat fram.

[PDF]

Samtliga produkter i testurvalet, med undantag för uppdragsgivarens tvättmedel Via White, har köpts i butiksledet. Anledningen till Vias undantag är att Unilever lanserar den nya produkten under hösten. Den fanns helt enkelt inte tillgänglig i butik när testet utfördes.

Testet mäter tvätteffektivitet utifrån fläckborttagningsförmåga. Ett antal typiska fläckar har delats in i fyra underkategorier: blekbara, proteinbaserade, fettbaserade och specialfläckar. Till exempel hör rödvinsfläckar till blekbara, choklad klassas som proteinbaserade, mascara som fettbaserade och planteringsjord ger specialfläckar.

Vitheten efter tvätt har mätts dels efter hur vitheten förstärks, dels efter vilken grånande effekt medlet haft. Medlen har testats i 40-gradigt mjukt vatten på fyra typer av material: bomull, polyester, polyester/bomull och polyamid.

I den samlade betygsättningen väger fläckborttagningsförmågan tyngst. Den står för 70 procent av totalbetyget medan den vitbevarande förmågan står för resterande 30 procent.

Testresultatet då? Ja, det visar att skillnaderna är relativt stora både vad gäller rengöringseffekt och vitbevarande egenskaper. Hälften av medlen noterar ett snittbetyg som är otillfredsställande. De flesta medlen har ett betyg runt 3, medan ICA Basic sticker ut som klart sämre än övriga i de flesta moment.

Inget enskilt tvättmedel når ett snittbetyg som överstiger 4,0. Testvinnaren Via kommer närmast med 3,8, följt av Formil och Skona med 3,5.

Bryter man ned betygen och testet i sina mindre beståndsdelar får man en bild som snarare understryker att man bör använda olika tvättmedel för att uppnå olika resultat. Till exempel sticker Änglamark White ut med sin goda förmåga till vithet och motverkande av gråning. På samma sätt är Formil ett medel som är bäst på att ta bort blekbara fläckar från kaffe och vin.

Vad som gör Via White till en vinnare är jämnheten och de relativt höga betygen, kort och gott ett bra allroundtvättmedel som har den bästa sammantagna fläckborttagningsförmågan. 

Cecilia Udekwu är teknisk chef på Unilever som inom kort påbörjar lanseringen av nyutvecklade tvättmedlet.
 

Vad är egentligen nytt med ert tvättmedel?
– Det är ett helt nytt grundrecept, men det bygger på samma ingredienser som tidigare. Man kan enklast likna det vid en grönsakssoppa där man minskat på kålen och lagt i fler morötter än tidigare och fått en ny smak.

Det verkar vara svårt att skapa ett tvättmedel som klarar både vithet och fläckborttagning riktigt bra?
– En tvätt sliter alltid på materialet och påverkar färger. Det är en absolut en utmaning att skapa ett tvättmedel som har en bra balans mellan effekten och som ger så lite slitage som möjligt.

Jämfört med testtvåan Formil, som dessutom är riktigt bra på viss fläckborttagning, är Via ett relativt dyrt tvättmedel. Hur försvarar ni prisskillnaden?
– Det finns flera andra mätvärden och parametrar som det här testet inte tar hänsyn till och som är viktiga för konsumenten. Vi har själva testat den här produkten på flera andra fläckar och tyger med gott resultat, samtidigt som slitaget minimeras. Det finns även en emotionell del av hur vi uppfattar tvättresultat, hur det luktar och ser ut etcetera, som testet inte mäter.

 

Fakta

Följande produkter har testats:
Via White
Formil Ultra Plus
Skona Vittvätt
Änglamark White
Ariel Actilift
Neutral White wash
Lina Vittvätt
ICA Basic Tvättmedel vit

Laboratorietestet har utförts enligt en internationell teststandard framtagen av AISE. AISE är ett branschorgan för producenter av tvätt- och rengöringsprodukter med representation i 34 länder och med totalt cirka 900 medlemmar.

Laboratorietestet omfattar följande moment:

  • Rengöringseffekt (fläckborttagning)
  • Tvättmedlets bevarande/förstärkande av vitheten

Tvätteffekten har testats på sammanlagt 26 olika typer av fläckar som utifrån sin komposition kan delas in i fyra kategorier (blekbara, proteinbaserade, fettbaserade och specialfläckar).

  • De blekbara fläckarna omfattar te, kaffe, fruktjuice, gräs och lera, rödvin, tomatpuré och curry.
  • De proteinbaserade fläckarna omfattar gräs, choklad, senap, morotspuré, blod, svartvinbärsjuice, glass, kakao, brunsås och bläck.
  • De fettbaserade fläckarna omfattar make up, motorolja, stekfett, läppstift, mascara och talg med kolsvärta.
  • Specialfläckarna omfattar röd silikatsand, lera och planteringsjord.

Tvättmedlens bevarande/förstärkande av vitheten har mätts på två sätt. Dels hur tvättmedlet förstärker vitheten (den upplevda vitheten) i materialet och dels vilken grånande effekt tvättmedlet har på materialet. Mätningarna har utförts på fyra olika typer av material:

  • Bomull
  • Polyester/bomull
  • Polyester
  • Polyamid

Samtliga testmoment har utförts vid en tvättemperatur på 40 grader Celsius och vid mjukt vatten (5 dH).

Resultat och betyg
Resultaten från de olika delmomenten i testet har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 1,0 till 1,9 är mycket otillfredsställande, 2,0 till 2,9 otillfredsställande, 3,0 till 3,7 medelbra, 3,8 till 4,2 tillfredsställande och 4,3 till 5,0 mycket tillfredsställande.

Betygsättning av tvättmedlen sker på en skala mellan 1 och 5, där 5 är bäst. Totalbetyget utgörs till 70 procent av tvätteffektivitet och till 30 procent  vitbevarande egenskaper.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.