Malverket är den största skillnaden mellan en billig och dyr kaffekvarn. På de billigare kvarnarna sönderdelas kaffet med knivar. Denna metod rekommenderas endast till bryggkaffe.
Ska du mala espressokaffe är de dyrare malskivorna att föredra. Det andra stora valet är om du vill mala för hand eller välja en elektrisk kvarn. I testet var en handkvarn med, Hario Skerton. Den malde bryggkaffe av högsta kvalitet, men klarade bara att få betyget 2 av 5 när det gäller espresso.
Den billigaste modellen med malskivor, Krups GVX2, klarade testet riktigt bra med betyget 4 både för brygg- och espressokaffe. Prislappen för kvarnen är på drygt 600 kronor. Men vill du ha perfekt kaffe får du betala 2 000 kronor. Så mycket kostar testvinnaren Graef CM 80. Den fick betyget 5 för både brygg- och espressokaffe.
Sämst i testet blev C3:s modell 30-30697.
Testet utfördes av Birgitta Rasmusson tidigare chef på ICA:s provkök på uppdrag av Icakuriren.
Ladda ner testet som pdf.