Sämre näringsinnehåll i ekologiska mjölkalternativ

Sämre näringsinnehåll i ekologiska mjölkalternativ

Den som ersätter vanlig mjölk med växtbaserade alternativ bör titta en extra gång på innehållsförteckningen. Många produkter saknar viktiga näringsämnen som kalcium och D-vitamin. I ekoprodukterna är det förbjudet att tillsätta ämnena.

Johanna Berger
Johanna Berger Publicerad: 5 Jan, 2017
Läs senare

Huruvida vanlig mjölk är bra för hälsan eller inte är omdiskuterat. Däremot är det tydligt att vi dricker allt mindre komjölk, medan växtbaserade mjölkalternativ fortsätter att öka kraftigt. Försäljningen av alternativa mjölkprodukter som havre-, soja-, och mandelmjölk har ökat med nästan 60 procent sedan början av 2014.

Men väljer du ett växtbaserat alternativ i syfte att ersätta komjölken så kan skillnaderna i näringsinnehållet vara stora, visar Testfaktas granskning.

En vanlig mellanmjölk innehåller bland annat kalcium, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 och tillsatt D-vitamin. Många av de växtbaserade mjölkalternativen är berikade med dessa ämnen och efterliknar ungefär mjölken. Det gäller till exempel originalprodukterna från Oatly, Alpro, Ica och Coop. Men köper du någon av de ekologiska varianterna från samma företag är ingredienslistan mycket kortare. Till skillnad från ekologisk mjölk är det nämligen förbjudet att berika ekologiska produkter med vitaminer och mineraler.

Livsmedelsverkets nutritionist, Åsa Brugård Konde, råder därför konsumenter att inte välja ekologiskt om man vill ersätta mjölken helt och hållet med växtbaserade alternativ.

– Det är viktigt att man väljer de drycker som är berikade med kalcium och D vitamin, gärna riboflavin. I dagsläget bör man alltså inte i första hand välja de som är ekologiska, säger hon.

På organisationen KRAV har man inga synpunkter på Livsmedelsverkets rekommendation, men påpekar att det finns många andra anledningar till att köpa ekologiskt.

– Havren är inte odlad med konstgödsel, som är en riktig klimatvärsting. Och den odlas utan kemiska bekämpningsmedel. Dessa kan läcka ut i våra vattendrag och minskar den biologiska mångfalden, säger Kristin Karlsson, presschef på organisationen KRAV. 

Förbudet att berika ekologiska växtbaserade mjölkalternativ kan dock snart ändras – Livsmedelsverket vill göra D-vitaminberikning obligatorisk för ekologiska drycker och hoppas att det kommer träda i kraft senare i år. Berikning med andra vitaminer eller kalcium kommer däremot inte tillåtas i framtiden.

Just kalcium-innehållet går dock att lösa ändå. Bland andra Coops och Icas ekologiska sojadrycker innehåller sjögräs vilket ger samma kalcium-tillskott som mjölk.

Testfaktas granskning visar också att det inte bara är de ekologiska alternativen som saknar vissa vitaminer. Exempelvis Garants Sojadryck och GoGreens havredryck är båda konventionellt framställda men innehåller inget D-vitamin eller andra vitaminer.
– Eftersom det idag inte är obligatoriskt enligt lag att berika vegetabiliska drycker med D-vitamin så har vi inte sett något behov av det. På senare tid har vi dock fått mer förfrågningar från konsumenter, som vill att dryckerna ska vara berikade. Vi kommer därför ändra detta framöver, säger Tora Zeijlon, kommunikationschef hos Lantmännen Cerealia om det egna märket GoGreen.

I jämförelsen har vi bara med havre- och sojadrycker. Men liknande skillnader i näringsinnehåll hittar man även bland andra växtbaserade drycker från mandel, kokos och ris. 

 

Så säger lagstiftningen om berikning

Ekolagstiftningen förbjuder de flesta tillsatser i ekologiska livsmedel och det omfattar också berikning med vitaminer och mineraler. Detta gäller dock endast så länge det inte finns krav på obligatorisk berikning.

Sedan länge finns ett sådant obligatoriskt krav på berikning för mellanmjölk och lättmjölk där alltså även de ekologiska alternativen är berikade.

Livsmedelsverket vill nu utöka denna lagstiftning och göra det obligatoriskt med berikning med D-vitamin även i fil, yoghurt, fetare mjölksorter samt drycker som är avsedda att användas på samma sätt som mjölk. Växtbaserade och laktosfria alternativ kommer också att omfattas av de nya kraven. Den nya föreskriften förväntas träda i kraft senare i år.

 

Källa: Livsmedelsverket

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Taggar: havredryck - sojadryck

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.